آموزش مدیریت دانش :پودمان ها و دوره های تخصصی
مرکز کوچیگ ایران: پیشرو در آموزش مدیریت دانش
مرکز کوچیگ ایران به عنوان اولین و بزرگترین مجری طرحهای مدیریت دانش در ایران، با کادری مجرب و متخصص در این حوزه، در راستای ارتقای سطح فرهنگ سازمانی و بهبود روشهای تسهیم تجارب و دانش، اقدام به برگزاری دورههای آموزشی مدیریت دانش مینماید.
مدیریت دانش چیست؟
مدیریت دانش یک فرآیند آگاهانه است که به سازمانها کمک میکند تا اطلاعات و مهارتهای مهم را که بعنوان حافظه سازمانی محسوب میشود و به طور معمول به صورت سازماندهی نشده وجود دارند، شناسایی، انتخاب، سازماندهی و منتشر نمایند12. این فرآیند به سازمانها کمک میکند تا دانش سازمانی را بهبود داده و از آن بهرهبرداری بهینهتری داشته باشند. در واقع، مدیریت دانش شامل تعریف، ساختاردهی، حفظ و به اشتراک گذاری دانش و تجربه کارکنان در یک سازمان است. این فرآیند به عنوان یک روش جدید مدیریت، به تبدیل موهبتهای عقلانی کارکنان و سازماندهی نیروهای سودمند درونی اعضاء کارکنان (نیروی رقابت و ارزش جدید) عمل میکند3. از طریق مدیریت دانش، سازمانها میتوانند دانش خود را بهبود داده و بهرهبرداری بهتری از آن داشته باشند. این رویکرد به ایجاد و به اشتراک گذاری دانش در سازمانها کمک میکند تا در مسیر توسعه و رشد خود پیشرفت کنند4.
دورههای آموزشی مدیریت دانش
مدیریت دانش یک فرآیند آگاهانه است که به سازمانها کمک میکند تا اطلاعات و مهارتهای مهم را که بعنوان حافظه سازمانی محسوب میشود و به طور معمول به صورت سازماندهی نشده وجود دارند، شناسایی، انتخاب، سازماندهی و منتشر نمایند. این فرآیند به سازمانها کمک میکند تا دانشv سازمانی را بهبود داده و از آن بهرهبرداری بهینهتری داشته باشند. در واقع، مدیریت دانش شامل تعریف، ساختاردهی، حفظ و به اشتراک گذاری دانش و تجربه کارکنان در یک سازمان است. این فرآیند به عنوان یک روش جدید مدیریت، به تبدیل موهبتهای عقلانی کارکنان و سازماندهی نیروهای سودمند درونی اعضاء کارکنان (نیروی رقابت و ارزش جدید) عمل میکند. از طریق مدیریت دانش، سازمانها میتوانند دانش خود را بهبود داده و بهرهبرداری بهتری از آن داشته باشند. این رویکرد به ایجاد و به اشتراک گذاری دانش در سازمانها کمک میکند تا در مسیر توسعه و رشد خود پیشرفت کنند.
دورههای آموزشی مدیریت دانش
این دورههای آموزشی، حاصل تجربه و مطالعات مرکز کوچیگ ایران در طول ۱۵ سال گذشته و اجرا در بیش از ۱۳۵ سازمان ایرانی بوده و با گذر زمان تکامل یافته و به روز شده است. هر کدام از این دورهها با سرفصلهای خاص خود در قالب سمینار و کارگاه آموزشی برگزار میشوند و با محوریت مشارکت حاضرین، شکل میگیرند. هدف از برگزاری تمامی دورههای آموزشی، علاوه بر آشنایی با مفاهیم مدیریت دانش، مشارکت و اجرای آزمایشی مطالب فراگرفته توسط دانشکاران است تا در مرحله اجرا در سازمان به نحو احسنت این مهم صورت گیرد.
با پیروی از این دورهها، شما نیز میتوانید مهارتهای مدیریت دانش را بهبود دهید و در توسعه سازمان خود نقش مؤثری ایفا کنید.
اهداف دوره مدیریت دانش
- افزایش آگاهی و درک از مفاهیم کلیدی مدیریت دانش: این شامل درک ماهیت دانش، اهمیت مدیریت دانش، مزایای پیادهسازی سیستم مدیریت دانش و چالشهای مرتبط با آن میشود.
- معرفی چارچوبها و مدلهای مدیریت دانش: در این بخش، مدلهای مختلف مدیریت دانش مانند مدل SECI، مدل Nonaka و Takeuchi و مدل APQC ارائه میشود.
- ارائه دانش و مهارتهای لازم برای پیادهسازی سیستم مدیریت دانش: این شامل توانایی شناسایی، جمعآوری، سازماندهی، ذخیرهسازی، اشتراکگذاری و استفاده از دانش در سازمان میشود.
- توانمندسازی فراگیران برای ترویج فرهنگ اشتراکگذاری دانش در سازمان: این شامل ایجاد انگیزه در کارکنان برای به اشتراک گذاشتن دانش، ایجاد جو اعتماد و احترام و غلبه بر موانع اشتراکگذاری دانش میشود.
مبلغ سرمایه گذاری
- مدرس: دکتر سعید جوی زاده
- مخاطب: تمام شرکت هایی که میخواهند مدیریت دانش را توسعه دهند
- مدت زمان دوره: 30ساعت آموزش
دورهی آشنایی با مدیریت دانش
در دورهی آشنایی با مدیریت دانش، مفاهیم و تعاریف مرتبط با این حوزه به زبانی ساده و کاربردی تشریح میشوند. این دوره با رویکرد علمی و عملی، ابعاد پیادهسازی و چالشهای مدیریت دانش را مورد بررسی قرار میدهد. همچنین، مثالهایی از سازمانهای ایرانی و بینالمللی نیز در این دوره مورد بحث قرار میگیرند.
مدیریت دانش: ایجاد و به اشتراک گذاری دانش در سازمانها
بسیاری از سازمانها در دهههای اخیر به دلایل مختلفی به مدیریت دانش روی آوردهاند. این رویکرد، به سازمانها کمک میکند تا دانش و تجربیات خود را بهبود دهند و از آنها بهرهبرداری کنند. یکی از عوامل کلیدی موفقیت در مدیریت دانش، آگاهی تمامی پرسنل در تمام سطوح نسبت به مزایا، موانع، چرایی و چگونگی پیادهسازی این رویکرد است.
مدیریت دانش در سطوح مختلف سازمان
این دوره مدیریت دانش برای تمام افراد در سطوح مختلف مدیریتی و عملیاتی سازمان مفید خواهد بود. از مدیران تا کارکنان عادی، همگی میتوانند از این دوره بهرهبرداری کنند تا درک جامع و یکپارچهای نسبت به مدیریت دانش پیدا کنند و بهبودهای لازم را در سازمان خود ایجاد کنند.
با پیروی از اصول مدیریت دانش، سازمانها میتوانند دانش خود را بهبود داده و بهرهبرداری بهینهتری از آن داشته باشند. این رویکرد، به سازمانها امکان ایجاد و به اشتراک گذاری دانش را میدهد تا در مسیر توسعه و رشد خود پیشرفت کنند12
8 سوال مهم در مدیریت دانش
1. دانش سازمانی ما چقدر ارزشمند است؟
اولین قدم برای پیادهسازی سیستم مدیریت دانش، ارزیابی ارزش دانش سازمانی شما است. این شامل درک انواع دانشی است که دارید، نحوه استفاده از آن در حال حاضر و تأثیر آن بر عملکرد سازمان شما میشود.
2. چگونه دانش را در سازمان خود ایجاد میکنیم؟
دانش از طریق منابع مختلفی از جمله کارکنان، مشتریان، شرکا و فرآیندها ایجاد میشود. درک نحوه ایجاد دانش در سازمان شما به شما کمک میکند تا استراتژیهای موثری برای مدیریت آن ایجاد کنید.
3. چگونه دانش را در سازمان خود ذخیره میکنیم؟
دانش را میتوان به روشهای مختلفی مانند اسناد، پایگاههای داده، سیستمهای خبره و در ذهن کارکنان ذخیره کرد. انتخاب روشهای ذخیرهسازی مناسب به نوع دانش و نحوه استفاده از آن بستگی دارد.
4. چگونه دانش را در سازمان خود به اشتراک میگذاریم؟
اشتراکگذاری دانش برای اطمینان از اینکه همه کسانی که به آن نیاز دارند به آن دسترسی دارند، ضروری است. کانالهای مختلفی برای به اشتراکگذاری دانش مانند ایمیل، جلسات، اسناد و پلتفرمهای اشتراکگذاری دانش آنلاین وجود دارد.
8 سوال مهم در مدیریت دانش
5. چگونه کارکنان از دانش در سازمان شما استفاده میکنند؟
کارکنان باید برای استفاده موثر از دانش در شغل خود آموزش ببینند. این شامل آموزش نحوه دسترسی به دانش، ارزیابی آن و اعمال آن در عمل میشود.
6. چگونه از دانش در سازمان خود برای نوآوری استفاده میکنیم؟
دانش میتواند منبع قدرتمندی برای نوآوری باشد. سازمانها میتوانند با تشویق به اشتراکگذاری دانش و ایدهها، از دانش خود برای ایجاد محصولات و خدمات جدید استفاده کنند.
7. چگونه از دانش در سازمان خود برای بهبود تصمیمگیری استفاده میکنیم؟
دسترسی به دانش مرتبط میتواند به کارکنان کمک کند تا تصمیمات آگاهانهتر و موثرتری بگیرند.
8. چگونه اثربخشی سیستم مدیریت دانش خود را اندازهگیری میکنیم؟
اندازهگیری اثربخشی سیستم مدیریت دانش برای اطمینان از اینکه به اهداف خود میرسد، ضروری است. معیارهای مختلفی برای اندازهگیری اثربخشی سیستم مدیریت دانش مانند تعداد دفعات دسترسی به دانش، رضایت کارکنان و بازده سرمایه (ROI) وجود دارد.
مستند سازی دانش خبرگان
مدیریت دانش یک فرآیند است که به سازمانها کمک میکند تا اطلاعات و مهارتهای مهم را که بعنوان حافظه سازمانی محسوب میشود و به طور معمول به صورت سازماندهی نشده وجود دارند، شناسایی، انتخاب، سازماندهی و منتشر نمایند. این فرآیند به سازمانها کمک میکند تا دانش و تجربیات خود را بهبود دهند و از آن بهرهبرداری بهینهتری داشته باشند. در واقع، مدیریت دانش شامل تعریف، ساختاردهی، حفظ و به اشتراک گذاری دانش و تجربه کارکنان در یک سازمان است.
خبرگان و کارشناسان سازمانی همچون پایگاهی از دانش طی سالها، تجارب، راهحلها و ابتکارات را پیوسته در ذهن خود گردآوری مینمایند. این دانشهای ضمنی و ناملموس، اگر به درستی مستند نشوند و به کار برده نشوند، با خروج این افراد از سازمان (مانند بازنشستگی، انتقال، رهایی از خدمت و هر گونه جابجایی) به طور کامل از دست خواهد رفت. به همین دلیل، یکی از اصلیترین تلاشهای مدیریت دانش، اکتساب و آشکار کردن این قبیل دانشهای ضمنی و ناملموس و به کار بردن آنها در عمل است. این اقدامات به منظور بقای سازمان و ایجاد مزیت در عرصه رقابت سازمانی انجام میشود.
در دورهی آموزشی مدیریت دانش، نحوه شناسایی و اولویتبندی خبرگان و دانشهای آنها، مراحل مستندسازی دانش و تجربههای خبرگان، امکان اتصال به فرآیندهای مدیریت منابع انسانی و دیگر مباحث کاربردی توضیح داده میشود. این دوره مدیریت دانش برای متولیان مدیریت دانش در سازمانها و تسهیلگران (مهندسان) دانش سازمان مفید خواهد بود
استانداردهای مدیریت دانش
- ISO 30401:2016 – سیستمهای مدیریت دانش – الزامات
این استاندارد بینالمللی الزاماتی را برای ایجاد، پیادهسازی، نگهداری و بهبود سیستم مدیریت دانش (KMS) در سازمانها ارائه میدهد. این استاندارد برای سازمانها در هر اندازه و در هر صنعتی قابل استفاده است.
ISO 30401 بر 8 بخش کلیدی تمرکز دارد:
- زمینه
- رهبری
- برنامهریزی
- پشتیبانی
- اجرا
- ارزیابی
- بهبود
- کنترل مدارک
- BSI KMS 001:2013 – سیستمهای مدیریت دانش – الزامات
این استاندارد بریتانیایی الزاماتی را برای سیستمهای مدیریت دانش ارائه میدهد که مشابه ISO 30401 است. با این حال، BSI KMS 001 بر بخش دولتی و بخش غیرانتفاعی تمرکز دارد.
علاوه بر این دو استاندارد، چندین چارچوب و مدل دیگر نیز برای مدیریت دانش وجود دارد، از جمله:
- مدل SECI: این مدل توضیح میدهد که چگونه دانش از طریق چهار مرحله اشتراکگذاری، تفسیر، تبدیل و ادغام ایجاد میشود.
- مدل Nonaka و Takeuchi: این مدل بر چهار نوع دانش تمرکز دارد: دانش آشکار، دانش ضمنی، دانش سازمانی و دانش پویا.
- مدل APQC: این مدل یک چارچوب جامع برای مدیریت دانش ارائه میدهد که شامل هفت فرآیند کلیدی است: شناسایی، خلق، ثبت، سازماندهی، ذخیرهسازی، اشتراکگذاری و بهکارگیری.
ساختار مدیریت دانش
ساختار مدیریت دانش (KMS) چارچوبی است که برای سازماندهی و مدیریت دانش در یک سازمان استفاده میشود. این شامل فرآیندها، ابزارها و رویههایی است که برای خلق، ذخیرهسازی، اشتراکگذاری و بهکارگیری دانش استفاده میشود.یک KMS مؤثر باید بر اساس نیازها و اهداف خاص سازمان طراحی شود. با این حال، برخی از عناصر کلیدی که باید در هر KMS گنجانده شود عبارتند از:
- استراتژی مدیریت دانش: این استراتژی باید اهداف کلی KMS و نحوه دستیابی به آنها را مشخص کند.
- فرآیندهای مدیریت دانش: این فرآیندها شامل نحوه ایجاد، ذخیرهسازی، اشتراکگذاری و بهکارگیری دانش در سازمان میشود.
- ابزارهای مدیریت دانش: این ابزارها برای پشتیبانی از فرآیندهای مدیریت دانش استفاده میشوند، مانند سیستمهای مدیریت محتوای سازمانی (OCMS)، پلتفرمهای اشتراکگذاری دانش و ابزارهای تجزیه و تحلیل.
- فرهنگ مدیریت دانش: فرهنگ مدیریت دانش به نگرشها، ارزشها و باورهایی که کارکنان در مورد دانش دارند، اشاره دارد. یک فرهنگ قوی مدیریت دانش برای موفقیت KMS ضروری است.
مدیریت دانش پروژه
مدیریت دانش به عنوان یکی از نیازهای حیاتی برای رشد و توسعه در سازمانهای پروژهمحور محسوب میشود. پروژههای مختلف، تیمهای پروژه متفاوت، شرح خدمات و فضای کاری متفاوت در هر پروژه موجب خلق درسآموختههای ارزشمند خواهد شد و ریسک از دست رفتن دانش سازمانی را نیز افزایش خواهد داد.
در این دوره آموزشی، اهمیت مدیریت دانش پروژه در استانداردها، مفاهیم مدیریت دانش پروژه، انواع دانش در پروژه، و فرآیند مدیریت دانش پروژه ارائه خواهد شد. تکنیکهای یادگیری قبل، حین و پس از پایان پروژه مانند تکنیک کمکهمکار، و یادگیری پس از پروژه(AAR) آموزش داده خواهد شد.
این دوره برای متولیان مدیریت دانش و تیمهای پروژه در سازمان مفید خواهد بود.
مدلهای بلوغ مدیریت دانش
مدلهای بلوغ مدیریت دانش (KM Maturity Models) ابزاری هستند که برای ارزیابی سطح بلوغ مدیریت دانش در یک سازمان استفاده میشوند. این مدلها به سازمانها کمک میکنند تا نقاط قوت و ضعف خود را در زمینه مدیریت دانش شناسایی کرده و برای بهبود آنها برنامهریزی کنند.
مدلهای بلوغ مدیریت دانش مختلفی وجود دارد، اما همه آنها بر اساس مفهوم مشابهی بنا شدهاند: اینکه مدیریت دانش یک فرآیند تکاملی است که از مراحل مختلفی عبور میکند. هر مدل، مراحل مختلف بلوغ را به گونهای تعریف میکند و معیارهایی را برای ارزیابی اینکه یک سازمان در کدام مرحله قرار دارد، ارائه میدهد.
برخی از مدلهای رایج بلوغ مدیریت دانش عبارتند از:
- مدل APQC: این مدل توسط مرکز کیفیت و بهرهوری آمریکا (APQC) توسعه یافته است و پنج مرحله بلوغ را تعریف میکند: ابتدایی، نوپا، در حال توسعه، مدیریت شده و بهینه.
- مدل KM2000: این مدل توسط شرکت بلانشارد (Blanchard) توسعه یافته است و شش مرحله بلوغ را تعریف میکند: آشفته، نوپا، در حال توسعه، تعریف شده، مدیریت شده و بهینه.
- مدل SECI: این مدل توسط پروفسور ایزاکو نوناکا (Ikujiro Nonaka) و پروفسور Hirotaka Takeuchi توسعه یافته است و بر چهار مرحله تمرکز دارد: اشتراکگذاری، تفسیر، تبدیل و ادغام.
Storytelling یا داستان سرایی
داستان سرایی، که به آن قصهگویی یا روایتگری نیز میگویند، عمل به اشتراک گذاشتن تجربیات، افکار و ایدهها از طریق یک روایت ساختاریافته است. این روایت میتواند به صورت شفاهی (مانند گفتن داستان) یا کتبی (مانند نوشتن رمان) باشد.
داستان سرایی سابقهای طولانی در تاریخ بشر دارد و از زمانهای قدیم برای سرگرمی، آموزش و انتقال ارزشها به نسلهای بعدی استفاده میشده است.
امروزه، داستان سرایی در زمینههای مختلفی از جمله کسب و کار، بازاریابی، آموزش و سیاست استفاده میشود.
کارگاه مدیریت دانش مشتری
هدف اصلی این دوره آموزشی، تبیین اهمیت مدیریت دانش مشتری، تفاوت آن با مدیریت ارتباط با مشتری و نحوه پیادهسازی آن میباشد. در این دوره آموزشی انواع دانش مشتری، منابع مدیریت دانش مشتری، و فرآیند پیادهسازی آن و نمونههایی از این فرآیند در شرکتهای بزرگ بینالمللی مورد بحث قرار میگیرد.
سرفصلهای این کارگاه آموزشی عبارتند از:
- مفاهیم و تعاریف مدیرت دانش مشتری؛
- موردکاوی داخلی و بینالمللی؛
- مقایسه CKM و CRM؛
- انواع دانش مشتری با ذکر نمونههای جهانی؛
- نمونه سازمانهای ایرانی پیشرو در مدیریت دانش مشتری؛
- فرآیند تحلیل جریان دانش مشتری.
چرا باید در دوره اموزشی مدیریت دانش شرکت کنیم ؟
در دنیای امروز که اطلاعات به سرعت در حال تغییر و تحول است، سازمانها برای موفقیت به دانش خود نیاز دارند. مدیریت دانش (KM) فرآیندی است که به سازمانها کمک میکند تا دانش خود را به طور موثر خلق، ذخیرهسازی، به اشتراک بگذارند و از آن استفاده کنند.شرکت در دوره آموزشی مدیریت دانش میتواند فواید متعددی برای شما و سازمانتان داشته باشد، از جمله:
1. افزایش آگاهی از دانش: اولین قدم برای مدیریت موثر دانش، آگاهی از دانشی است که در اختیار دارید. دورههای آموزشی KM به شما کمک میکنند تا انواع مختلف دانش، منابع دانش و نحوه جریان دانش در سازمان خود را درک کنید.
2. یادگیری بهترین شیوهها: دورههای آموزشی KM به شما آموزش میدهند که چگونه دانش را به طور موثر مدیریت کنید. این شامل مواردی مانند نحوه جمعآوری، ذخیرهسازی، سازماندهی، به اشتراک گذاری و استفاده از دانش است.
3. توسعه مهارتهای خود: دورههای آموزشی KM به شما کمک میکند تا مهارتهای مورد نیاز برای تبدیل شدن به یک متخصص KM را توسعه دهید. این مهارتها شامل تفکر انتقادی، حل مسئله، ارتباطات و کار تیمی است.
4. ارتقای شغلی: تقاضا برای متخصصان KM در حال افزایش است. با شرکت در دوره آموزشی KM، میتوانید مهارتها و دانش لازم برای پیشرفت در حرفه خود را به دست آورید.
5. بهبود عملکرد سازمان: مدیریت دانش موثر میتواند منجر به مزایای متعددی برای سازمانها شود، از جمله افزایش نوآوری، بهبود تصمیمگیری، کاهش زمان و هزینه و افزایش رضایت شغلی کارکنان.
علاوه بر این، شرکت در دوره آموزشی مدیریت دانش میتواند به شما کمک کند تا:
- با متخصصان KM دیگر ارتباط برقرار کنید.
- از آخرین روندها و فناوریهای KM مطلع شوید.
- دانش خود را در مورد یک صنعت یا زمینه خاص به اشتراک بگذارید.
اگر به دنبال ارتقای دانش و مهارتهای خود در زمینه مدیریت دانش هستید، شرکت در دوره آموزشی KM یک سرمایهگذاری ارزشمند است.
مدیریت دانش چیست؟
مدیریت دانش (KM) فرآیند شناسایی، سازماندهی، ذخیره و انتشار اطلاعات در یک سازمان است.زمانی که دانش در یک سازمان به راحتی قابل دسترسی نباشد، میتواند برای یک کسبوکار بسیار پرهزینه باشد زیرا زمان ارزشمندی برای جستجوی اطلاعات مرتبط در مقابل تکمیل وظایف متمرکز بر نتیجه صرف میشود.
یک سیستم مدیریت دانش (KMS) دانش جمعی سازمان را مهار می کند و منجر به کارایی عملیاتی بهتر می شود. این سیستم ها با استفاده از یک پایگاه دانش پشتیبانی می شوند. آنها معمولاً برای مدیریت موفق دانش حیاتی هستند و مکانی متمرکز برای ذخیره اطلاعات و دسترسی آسان به آن فراهم می کنند.
شرکتهایی که دارای استراتژی مدیریت دانش هستند، سریعتر به نتایج تجاری دست مییابند زیرا افزایش یادگیری سازمانی و همکاری بین اعضای تیم، تصمیمگیری سریعتر را در سراسر کسبوکار تسهیل میکند. همچنین فرآیندهای سازمانی بیشتری مانند آموزش و حضور در هیئت مدیره را ساده می کند که منجر به گزارش هایی از رضایت و حفظ کارکنان بیشتر می شود.
مزایای مدیریت دانش چیست؟
با پیچیدهتر شدن خدمات، تیمهای فناوری اطلاعات اکنون باید با طیف وسیعی از فناوریها و رویههای مورد نیاز برای حمایت مؤثر از مشتریان همگام باشند. این امر مدیریت دانش را بیش از هر زمان دیگری اهمیت می دهد. مدیریت دانش مؤثر، دانش افراد در سراسر سازمان شما را مهار می کند و سپس به راحتی آن دانش را به اشتراک می گذارد. وقتی کسی به تعطیلات می رود، بیمار می شود یا شرکت را ترک می کند، هیچ اطلاعاتی را از دست نمی دهید.
ارزش ایجاد کنید . اطلاعات درست را در زمان مناسب در اختیار افراد مناسب قرار دهید.
تقویت نوآوری از دانش مشترک برای الهام بخشیدن به طوفان فکری، همکاری و ایده های بزرگ استفاده کنید.
رسیدن به اهداف تیم ها را قادر می سازد تا اهداف را تعیین کرده و در واقع به آنها ضربه بزنند.
برای سازمانهای بزرگ و کوچک، مدیریت دانش محتوا را در اختیار کسانی قرار میدهد که محصولات و خدمات شما را توسعه و ارائه میکنند. این به خودی خود یک مزیت است، اما همچنین به کوتاه کردن چرخه های توسعه برای ابتکارات جدید کمک می کند. ارتباط بین پرسنل داخلی و خارجی را افزایش می دهد. مدیریت موثرتر محیط های تجاری را امکان پذیر می کند. و از سرمایه فکری و دارایی های نیروی کار شما استفاده می کند.
ایجاد یک استراتژی مدیریت دانش موفق
مدیریت دانش یک مسئولیت مستمر است. حتی پس از پیادهسازی یک سیستم، یک چرخه ثابت از افزودن مطالب جدید و حذف موارد قدیمی و همچنین کشف دانش پنهان وجود دارد.
در اینجا مراحل کلیدی برای ایجاد یک استراتژی مدیریت دانش موفق برای سازمان شما آورده شده است.
1. وضعیت کسب و کار خود را شناسایی کنید و اهداف و اهداف خود را توسعه دهید.
با انجام یک تحلیل داخلی سازمان خود، می توانید سیستم مدیریت دانش را با اهداف خود هماهنگ کنید.
2. سازمان خود را برای اجرا آماده کنید.
بپذیرید که این یک معامله بزرگ است. این نیاز به تغییرات فرهنگی دارد.
3. یک تیم مدیریت دانش تشکیل دهید.
ممکن است بیمعنا به نظر برسد، اما تعجب خواهید کرد که سازمانها چقدر این را فراموش میکنند. اولین گام در اجرای هر فرآیند جدید، قرار دادن فردی مسئول است.
4. انجام ممیزی دانش.
ببینید چه دانشی مدفون است و کجا مدفون شده است. آنچه را که از دست داده است، پیدا کنید و شروع کنید به آماده سازی زمینه برای کاری که می خواهید انجام دهید. برای دانش ضمنی، این فرآیند مستلزم مشاهده، مصاحبه یا نظرسنجی از کارشناسان است.
5. نیازهای فناوری خود را تعیین کنید و آن نیازها را اولویت بندی کنید.
دریابید که برای پیاده سازی مدیریت دانش به چه ابزارهایی نیاز دارید. اکنون برای هزینه ها برنامه ریزی کنید. متحمل شدن آنها بعدا آسان تر خواهد بود.
6. ویژگی ها و ویژگی های کلیدی سیستم مدیریت دانش خود را تعیین کنید.
مشخص کنید که می خواهید سیستم شما چه شکلی باشد. سپس یک لیست تهیه کنید. اطمینان حاصل کنید که همه چیز در داخل مطابقت دارد – این فناوری و دامنه منجر به نتایج و ذینفعان خوشحال مورد نیاز شما خواهد شد. مطمئن نیستید به دنبال چه چیزی باشید؟ برای چند ایده، بخش بعدی را بررسی کنید.
7. هر چیزی را که می دانید در یک مکان قرار دهید.
شما دانش زیادی دارید. اما همه جا هست دانش خود را با ارائهدهنده راهحلی تجمیع کنید که یک مخزن واحد فراهم میکند، مخزنی که استفاده از آن ساده و دسترسی آسان است. این پایگاه دانش یادگیری و خدمت به مشتریان را برای افراد در سراسر سازمان شما آسان می کند. و زندگی را برای همه افراد درگیر آسان تر می کند.
8. برنامه خود را اندازه گیری و بهبود دهید.
هنگامی که تمرین مدیریت دانش خود را راه اندازی کردید، زمانی را به عقب نشینی و مرور اختصاص دهید. اندازه گیری کنید که چه چیزی کار می کند و چه چیزی نیست. بر این اساس تنظیم کنید و دائما به روز کنید. این یک تلاش مستمر خواهد بود.
دوره آموزشی مدیریت دانش در هزاره سوم
استراتژی مدیریت دانش
استراتژی مدیریت دانش: این استراتژی باید اهداف کلی KMS و نحوه دستیابی به آنها را مشخص کند. استراتژی KM باید با استراتژی کلی سازمان همسو باشد.
فرآیندهای مدیریت دانش
فرآیندهای مدیریت دانش: این فرآیندها شامل نحوه ایجاد، ذخیرهسازی، اشتراکگذاری و بهکارگیری دانش در سازمان میشود.
ابزارهای مدیریت دانش
این ابزارها برای پشتیبانی از فرآیندهای KM استفاده میشوند.
فرهنگ مدیریت دانش
فرهنگ KM به نگرشها، ارزشها و باورهایی که کارکنان در مورد دانش دارند، اشاره دارد. یک فرهنگ قوی KM برای موفقیت KMS ضروری است.
رهبری و حمایت مدیریت
رهبری و حمایت مدیریت: مدیریت ارشد باید متعهد به مدیریت دانش باشد و منابع لازم را برای آن فراهم کند.
اندازهگیری و ارزیابی
اندازهگیری و ارزیابی: KMS باید بهطور دورهای اندازهگیری و ارزیابی شود تا مطمئن شود که به اهداف خود میرسد.
انواع مدیریت دانش
مدیریت دانش یک چرخه ثابت از گرفتن دانش ضمنی یا ضمنی و امکان دسترسی به آن در قالب دانش آشکار است. این پیچیده به نظر می رسد، بنابراین بیایید یک قدم به عقب برگردیم و سه نوع مختلف دانش موجود را درک کنیم.
دانش ضمنی دانشی است که از تجربه، زمینه یا عمل شخصی ناشی می شود. این نوع دانش در مغز شما گیر کرده و برقراری ارتباط با دیگران را دشوار می کند. از آنجایی که دانش ضمنی مبتنی بر تجربه و شهود است، مانند صحبت کردن به زبان دیگر، یک مزیت رقابتی بزرگ و یک چالش بزرگ در هنگام پیادهسازی سیستمهای مدیریت دانش است.
دانش صریح دانش مدون یا دانشی است که مستند شده و به راحتی قابل دسترسی است. با توجه به ماهیت ساده آن، ذخیره و بازیابی دانش صریح در یک سیستم مدیریت دانش بسیار آسان تر است. چالش اطمینان از بازبینی و بهروزرسانی آن است.
دانش ضمنی در فرآیند، روال ها یا فرهنگ سازمانی تعبیه شده است. میتواند در قالبی رسمی، مانند دستورالعملهای راهنما یا مکتوب وجود داشته باشد، اما خود دانش صریح نیست. در عوض، اغلب به شیوه ای که یک سازمان اداره می شود، زندگی می کند.
با درک این سه نوع مختلف دانش، شما نقطه شروع بهتری برای درک نحوه مدیریت دانش در شرکت خود خواهید داشت. هنگامی که به روش صحیح انجام شود، می تواند به ایجاد ارزش، تقویت نوآوری و تسهیل دستیابی به اهداف کمک کند.
بهترین شیوه های مدیریت دانش
دانش یکی از با ارزش ترین دارایی های سازمان فناوری اطلاعات است و به اشتراک گذاری دانش باز می تواند به تیم شما کمک کند تا در همان صفحه باقی بمانند، همکاری کنند و تصمیمات بهتر و سریع تری بگیرند. اشتراکگذاری باز دانش را قدرتمندتر میکند و باعث میشود اطلاعات دیگر دانش یک فرد نباشد، بلکه دانش جامعه باشد. برای ترویج به اشتراک گذاری دانش بازتر، در اینجا برخی از بهترین شیوه ها را توصیه می کنیم:
- دانش تیم خود را در یک مخزن یا سیستم جمع کنید . همانطور که فناوری محل کار تکامل می یابد، دانش اکنون در مکان های متفاوت و بیشتر وجود دارد – در سراسر ایمیل، بلیط ها و در ذهن اعضای تیم. اگرچه انتخاب فناوری مناسب مهم است، اما این تنها یک مرحله از استراتژی مدیریت دانش شماست.
- افزایش شفافیت با اطلاعات باز و به اشتراک گذاشته شده . به جای نگهداری اسناد در ایمیلها و پوشهها یا قفلشده در پشت تنظیمات مجوز، روی فناوریای سرمایهگذاری کنید که دانش را به هم متصل و متحد میکند. جستجو، یافتن و ایجاد دانش برای کل سازمان شما باید آسان باشد. اعضای تیم را تشویق کنید تا به طور مشترک صفحات را ویرایش کنند، از طریق نظرات درون خطی بازخورد بدهند، یا از هم تیمیها برای بررسی همتایان نام ببرند.
- کار را با پوستر پروژه قابل مشاهده کنید . برای هر ابتکار مهم، یک پوستر پروژه ایجاد کنید تا اهداف و پیشرفت خود را با بقیه تیم و سهامداران به اشتراک بگذارید. این یک سند زنده و در دسترس است که می تواند به شما کمک کند فضای مشکل خود را کشف کنید، محدوده خود را تعریف کنید و بازخورد دریافت کنید.
- روی مقالات یا پاسخ های کوتاه تمرکز کنید . اسناد مشترک همیشه به معنای درک مشترک نیست. به جای ایجاد اسناد طولانی و گسترده، محتوای خود را متناسب با تیم خود تنظیم کنید. کل تیم شما میتواند سریعتر اطلاعات را یاد بگیرد و جذب کند، زمانی که سریع مصرف شود، از زبانی آسان برای درک استفاده کند و در زمان مناسب منتشر شود.
- قهرمان فرهنگ اشتراک دانش . با یک برنامه شناسایی مداوم که هم کیفیت و هم کمیت را ارزش گذاری می کند، به مشارکت کنندگان برتر پاداش دهید. تیم رهبری شما میتواند با ارائه منظم اطلاعاتی مانند بهروزرسانیهای مهم سازمانی، راه درازی را در ارائه یک نمونه مثبت انجام دهد. آنها همچنین می توانند کارکنان را به سمت ابزار شما سوق دهند و از ابزار شما برای تعامل مستقیم با تیم ها استفاده کنند.
انتخاب سیستم مدیریت دانش
نرم افزار عالی مدیریت دانش را ساده می کند. بنابراین قبل از اینکه به پیاده سازی بپردازید، این سؤالات را در مورد فناوری خود از خود بپرسید:
- آیا همکاری و ارتباطات را ترویج و تقویت می کند؟
- آیا افراد می توانند محتوا را برچسب گذاری کنند، به اشتراک بگذارند و سازماندهی کنند؟
- آیا می توانید آن را سفارشی کنید و قابلیت اضافه کنید؟
- آیا برای انطباق با تغییرات به اندازه کافی انعطاف پذیر است؟
- آیا مهاجرت را یکپارچه انجام می دهد؟
- آیا برای یک سازمان در حال رشد مقیاس پذیر است؟
- چقدر سیستم شما را امن نگه می دارد؟
- آیا اندازه گیری را فعال می کند؟
- آیا ناوبری را آسان می کند؟
- موتور جستجو چقدر قدرتمند است؟
- آیا می تواند اطلاعات را به پروژه ها، موضوعات و غیره مختلف تقسیم کند؟
- آیا می تواند با نرم افزار موجود شما یکپارچه شود؟
- آیا مجوزهای انعطاف پذیر را می دهد؟
- آیا عناصری به سبک رسانه های اجتماعی مانند «لایک کردن» و «نظر دادن» وجود دارد؟
جدای از عملکرد، و مهمتر از همه، مطمئن شوید که سیستم مدیریت دانش شما نیاز محور است و برای مواردی مانند تولید ایده ها و نوآوری ها، پرورش فرهنگ و جامعه به اشتراک گذاری دانش، امکان کشف و ایجاد تخصص و ارتقای بازخورد را حل می کند.
با تهیه این دوره چه چیزهایی دریافت میکنید
کتاب ها و جزوات
دریافت کتاب و جزوات دوره آموزشی، یکی از مهمترین مراحل شرکت در یک دوره آموزشی است. این کتابها و جزوات، حاوی اطلاعات و مطالبی هستند که برای یادگیری و موفقیت در دوره آموزشی ضروری هستند.
فیلم های آموزشی
فیلم های آموزشی، یکی از راه های موثر برای یادگیری و آموزش هستند. این فیلم ها، می توانند مفاهیم و مباحث مختلف را به طور واضح و بصری آموزش دهند.
مزایای یک سیستم مدیریت دانش مؤثر
یک سیستم مدیریت دانش مؤثر میتواند مزایای متعددی برای سازمانها داشته باشد، از جمله:
- افزایش نوآوری: دانش میتواند منبع قدرتمندی برای نوآوری باشد. سازمانها میتوانند با تشویق به اشتراکگذاری دانش و ایدهها، از دانش خود برای ایجاد محصولات و خدمات جدید استفاده کنند.
- بهبود تصمیمگیری: دسترسی به دانش مرتبط میتواند به کارکنان کمک کند تا تصمیمات آگاهانهتر و موثرتری بگیرند.
- کاهش زمان و هزینه: با دسترسی به دانش مورد نیاز، کارکنان میتوانند وظایف خود را سریعتر و کارآمدتر انجام دهند، که این امر منجر به صرفهجویی در زمان و هزینه میشود.
- افزایش رضایت شغلی کارکنان: کارکنانی که به دانش مورد نیاز خود دسترسی دارند، احساس توانمندتر و راضیتر میکنند.
- بهبود عملکرد سازمانی: با دستیابی به تمام این مزایا، سازمانها میتوانند عملکرد کلی خود را بهبود بخشند و در بازار رقابتی باقی بمانند.
مدرس آموزش مدیریت دانش :پودمان ها و دوره های تخصصی
دکتر سعید جوی زاده ، استراتژیست نبرند سازی شخصی و شرکتی
نویسنده و مترجم بیش از 160 کتاب در ایران
موسس مرکز کوچینگ ایران و مدیر انتشارات آکادمیک و میر هوش پژوهشی
کارشناس حرفه ای طراحی وب سایت و سئو
سخنران همایش و سمینارهای کارآفرینی،پژوهشگری و ژئومارکتینگ
تولید بیش از 8000 هزار فیلم آموزشی
تولید بیش از 12000 هزار مقاله اینترنتی با موضوع کوچینگ و کسب و کار
سابقه همکاری با مطرحترین شرکت ها و موسسات و ادارات ایرانی
تربیت بیش از 16000 هزار دانشجو در ایران
سخنرانی در تمامی دانشگاه های کشور