موانع ارتباط موثر: این بار میخواهیم شما را با موانع ارتباط موثر و چگونگی دوری کردن از آنها آشنا کنیم.
دلایل زیادی وجود دارد که ارتباطات بین فردی ممکن است شکست بخورد. در بسیاری از ارتباطات، پیام (آنچه گفته می شود) ممکن است دقیقاً همانطور که فرستنده در نظر داشته دریافت نشود. بنابراین، مهم است که ارتباط گیرنده به دنبال بازخورد باشد تا بررسی کند که پیام آنها به وضوح درک شده است.
مهارتهای گوش دادن فعال ، شفافسازی و انعکاس ممکن است کمک کند، اما ارتباطگر ماهر نیز باید از موانع ارتباط مؤثر و نحوه اجتناب یا غلبه بر آنها آگاه باشد.
موانع زیادی بر سر راه ارتباط وجود دارد و این موانع ممکن است در هر مرحله از فرآیند ارتباط رخ دهد. موانع ممکن است منجر به تحریف پیام شما شود و بنابراین با ایجاد سردرگمی و سوء تفاهم خطر هدر دادن زمان و/یا پول را دارید.
ارتباط موثر شامل غلبه بر این موانع و انتقال پیامی واضح و مختصر است.
موانع رایج برای برقراری ارتباط موثر:
- استفاده از اصطلاحات تخصصی. اصطلاحات بیش از حد پیچیده، ناآشنا و/یا فنی.
- موانع و تابوهای عاطفی برخی از افراد ممکن است برای ابراز احساسات خود مشکل داشته باشند و برخی از موضوعات ممکن است کاملاً “محدود” یا تابو باشند. موضوعات تابو یا دشوار ممکن است شامل سیاست، مذهب، ناتوانیها (ذهنی و جسمی)، جنسیت و جنسیت، نژادپرستی و هر عقیدهای باشد که ممکن است نامحبوب تلقی شود، اما محدود به آنها نیست.
- عدم توجه، علاقه، حواس پرتی، یا بی ربط بودن به گیرنده. (برای اطلاعات بیشتر به صفحه موانع گوش دادن مؤثر مراجعه کنید ).
- تفاوت در ادراک و دیدگاه.
- ناتوانی های جسمی مانند مشکلات شنوایی یا مشکلات گفتاری.
- موانع فیزیکی برای ارتباط غیرکلامی ناتوانی در دیدن نشانه های غیرکلامی، ژست ها، وضعیت بدن و به طور کلی زبان بدن می تواند ارتباط را موثرتر کند. تماسهای تلفنی، پیامهای متنی و سایر روشهای ارتباطی که بر فناوری تکیه دارند، اغلب کمتر از ارتباط چهره به چهره مؤثر هستند.
- تفاوت زبان و مشکل در درک لهجه های ناآشنا.
- انتظارات و پیش داوری هایی که ممکن است منجر به فرضیات نادرست یا کلیشه ای شود. مردم اغلب آنچه را که انتظار شنیدن دارند به جای آنچه واقعا گفته می شود می شنوند و به نتیجه گیری نادرست می پردازند. صفحه ما نردبان استنتاج این را با جزئیات بیشتری توضیح می دهد.
- تفاوت های فرهنگی. هنجارهای تعامل اجتماعی در فرهنگ های مختلف بسیار متفاوت است، همانطور که در نحوه ابراز احساسات نیز متفاوت است. به عنوان مثال، مفهوم فضای شخصی بین فرهنگ ها و بین محیط های مختلف اجتماعی متفاوت است. برای اطلاعات بیشتر به صفحه ما در زمینه آگاهی بین فرهنگی مراجعه کنید .
یک ارتباطگر ماهر باید از این موانع آگاه باشد و سعی کند با بررسی مداوم درک و ارائه بازخورد مناسب، تأثیر آنها را کاهش دهد.
دسته بندی موانع ارتباطی
موانع زبان
زبان و توانایی زبانی ممکن است به عنوان مانعی برای برقراری ارتباط عمل کنند.
با این حال، حتی هنگام برقراری ارتباط به همان زبان، اصطلاحات استفاده شده در یک پیام ممکن است به عنوان یک مانع عمل کنند اگر گیرنده یا گیرندگان آن را به طور کامل درک نکنند. به عنوان مثال، پیامی که شامل بسیاری از اصطلاحات تخصصی و اختصارات باشد، توسط گیرنده ای که با اصطلاحات استفاده شده آشنا نیست، قابل درک نخواهد بود.
عبارات و عبارات محاوره ای منطقه ای ممکن است به اشتباه تفسیر شوند یا حتی توهین آمیز تلقی شوند. برای اطلاعات بیشتر به صفحه ما مراجعه کنید:صحبت کردن موثر
موانع روانی
وضعیت روانی ارتباط گیرندگان بر نحوه ارسال، دریافت و درک پیام تأثیر می گذارد.
مثلا:
اگر فردی تحت استرس باشد، ممکن است دغدغه های شخصی او را درگیر کند و آنقدر پذیرای پیام نباشند که گویی استرس نداشته باشند.
مدیریت استرس یک مهارت شخصی مهم است که بر روابط بین فردی ما تأثیر می گذارد. برای اطلاعات بیشتر به صفحات ما استرس: علائم و محرک ها و اجتناب از استرس مراجعه کنید.
خشم نمونه دیگری از یک مانع روانی برای برقراری ارتباط است. وقتی عصبانی هستیم، گفتن چیزهایی که ممکن است بعداً پشیمان شویم و همچنین تفسیر نادرست از گفته های دیگران آسان است.
صفحات ما را ببینید: خشم چیست؟ و مدیریت خشم برای اطلاعات بیشتر.
عموماً افراد با عزت نفس پایین ممکن است کمتر قاطع باشند و بنابراین ممکن است در برقراری ارتباط احساس راحتی نکنند – ممکن است از بیان احساسات واقعی خود خجالت بکشند یا خجالت بکشند یا زیرمتن های منفی ناخواسته را در پیام هایی که می شنوند بخوانند.
برای اطلاعات بیشتر از صفحات ما در زمینه بهبود عزت نفس و ابراز وجود دیدن کنید.
موانع فیزیولوژیکی
موانع فیزیولوژیکی برای ارتباط ممکن است ناشی از وضعیت فیزیکی گیرنده باشد.
برای مثال، یک گیرنده با کاهش شنوایی ممکن است محتوای یک مکالمه گفتاری را به طور کامل درک نکند، به خصوص اگر صدای پس زمینه قابل توجهی وجود داشته باشد.
موانع فیزیکی
یک مثال از یک مانع فیزیکی برای ارتباط، فاصله جغرافیایی بین فرستنده و گیرنده (ها) است.
ارتباط عموماً در فواصل کوتاهتر آسانتر است، زیرا کانالهای ارتباطی بیشتری در دسترس هستند و فناوری کمتری مورد نیاز است. ارتباط ایده آل چهره به چهره است.
اگرچه فناوری مدرن اغلب به کاهش تأثیر موانع فیزیکی کمک می کند، اما باید مزایا و معایب هر کانال ارتباطی را درک کرد تا بتوان از کانال مناسب برای غلبه بر موانع فیزیکی استفاده کرد.
موانع سیستماتیک
موانع سیستماتیک برای ارتباطات ممکن است در ساختارها و سازمانهایی وجود داشته باشد که سیستمهای اطلاعاتی و کانالهای ارتباطی ناکارآمد یا نامناسب وجود داشته باشد، یا جایی که درک درستی از نقشها و مسئولیتهای ارتباط وجود ندارد. در چنین سازمان هایی، افراد ممکن است از نقش خود در فرآیند ارتباط نامشخص باشند و بنابراین ندانند که از آنها چه انتظاری می رود.
موانع نگرشی
موانع نگرشی رفتارها یا ادراکی هستند که افراد را از برقراری ارتباط موثر باز می دارد.
موانع نگرشی برای ارتباط ممکن است ناشی از تعارضات شخصیتی، مدیریت ضعیف، مقاومت در برابر تغییر یا فقدان انگیزه باشد. برای اینکه یک گیرنده مؤثر پیام باشید، باید سعی کنید بر موانع نگرشی خود غلبه کنید تا از ارتباط مؤثرتر اطمینان حاصل کنید.
مهارت های بین فردی خود را با سری کتاب های الکترونیکی ما توسعه دهید. در مورد مهارت های ارتباطی خود بیاموزید و آنها را بهبود بخشید، با حل تعارض مقابله کنید، در موقعیت های دشوار میانجیگری کنید و هوش هیجانی خود را توسعه دهید.
برای بهبود مهارت های ارتباطی خود، باید از موانع موجود در ارتباط آگاه باشید و سعی کنید آن ها را به حداقل برسانید.
با توسعه هوش هیجانی خود ، از نحوه برقراری ارتباط با دیگران به مناسب ترین و مؤثرترین راه ها آگاه تر خواهید شد.
بدون نظر