بخش غیرانتفاعی بخشی است که برخلاف بخش خصوصی و دولتی نمی تواند به بازارهای بدهی و سهام برای تامین منابع مالی دسترسی داشته باشد. از این رو، برای تأمین مالی باید صرفاً به کمک کنندگان و دولت متکی باشد. این بدان معناست که برای تامین منابع مالی به شدت به این کانال ها وابسته است. از زمان بحران اقتصادی سال 2008، سازمانهای غیرانتفاعی بیشتری از نظر بودجه و پاسخگویی سختگیرانهتر با فشار مواجه شدهاند. کمککنندگان خصوصی و دولتها اصرار دارند که سازمانهای غیرانتفاعی تأثیر خود را قابل مشاهده و اندازهگیری کنند. به عبارت دیگر، از مؤسسات غیرانتفاعی خواسته می شود تا پیشرفت خود را از نظر معیارهای قابل اندازه گیری و تأیید گزارش کنند. این امر نیاز سازمانهای غیرانتفاعی را برای نشان دادن نتایجی که میتواند کمیتسازی شود، تسریع کرده است تا اهداکنندگان از اینکه پولهایشان به خوبی خرج میشود، راضی باشند.
بنابراین، تأثیر کار غیر انتفاعی بر حسب تعداد اهداف محقق شده و تفاوتی که در زندگی گیرندگان مورد نظر ایجاد کرده است با ارقامی مانند بازده اجتماعی سرمایه گذاری یا SROI اندازه گیری می شود که به کمک کنندگان کمک می کند مقایسه دلار به دلار از تأثیری که مؤسسات غیرانتفاعی مختلف در حوزه عملیاتی انتخاب شده دارند.
به عنوان مثال، یک سازمان غیرانتفاعی که در بخش آموزش کار می کند، باید گزارش دهد که چند دانش آموز سال به سال فارغ التحصیل شده اند و میزان رشد بر حسب تعداد بچه هایی که مرحله خاصی را در مدرسه خود به پایان رسانده اند، گزارش دهد. سپس این معیار با مقدار دلاری که برای برنامه هزینه شده است مقایسه می شود. با این اندازه گیری، برای کمک کنندگان به راحتی می توان پیشرفت های انجام شده توسط موسسات غیرانتفاعی مختلف را از نظر تأثیری که پول ها بر بخش اجتماعی می گذارد، مقایسه کرد.
در حالی که این ممکن است به نظر برسد که بخش غیرانتفاعی، که بنا به تعریف سود خود را کمیت نمیکند، مجبور است مسیر شرکتی را در پیش بگیرد، با این وجود، این موضوع وجود دارد که سازمانهای غیرانتفاعی مدتهاست که پیشرفتهای حاصل از آنها را به سازمان گزارش دادهاند. اهداکنندگان جنبه اضافه شده در اینجا این است که SROI تأثیری را که مؤسسات غیر انتفاعی مختلف از نظر هزینه های اجتماعی و بازدهی که اهداکنندگان برای دلارهای خود دریافت می کنند، کمیت و مقایسه می کند. از این رو، در این دوران رکودی که باید هر دلار محاسبه شود، سازمانهای غیرانتفاعی بهتر از این معیار به عنوان ابزاری برای گزارش بهتر پیشرفت خود به کمککنندگان استفاده میکنند.
نکته اصلی برای استفاده از SROI این است که در مورد بخش غیرانتفاعی، کارایی مهم است، اما اثربخشی اهمیت بیشتری دارد. از این رو، معیار SROI یکی از معیارهای قابل اعتماد و معتبر برای مقابله با مشکل عدم دریافت اطلاعات اهداکنندگان در مورد میزان تأثیر دلارهای آنها در داخل و بین سازمانهای غیرانتفاعی است. البته واقعیت این است که مقیاس عملیات تفاوت ایجاد می کند را نمی توان رد کرد. این چیزی است که در مقالات بعدی به تفصیل بررسی خواهیم کرد. در اینجا کافی است بیان کنیم که بهترین شاخص دوام و اثربخشی غیر انتفاعی از طریق اتخاذ تدابیری مانند SROI است که معیار دقیق و قابل اعتمادی از تأثیر مؤسسات غیرانتفاعی در حوزه انتخابی خود ارائه می دهد. کار
بدون نظر