حلقه OODA و تصمیم گیری
یک مفهوم مهم در زمینه تصمیم گیری حلقه OODA یا حلقه مشاهده-مشرق-تصمیم-عمل است. این به مزیت راهبردی اشاره دارد که یک تصمیم گیرنده هنگام مشاهده موقعیت و جهت گیری خود نسبت به حریف خود از آن برخوردار می شود و سپس بر اساس آن تصمیم می گیرد و عمل می کند. این مفهوم در درجه اول در جنگ و جنگ استراتژیک معرفی شد، جایی که اعتقاد بر این بود که یک رزمنده “لبه” بر حریف خود زمانی اتفاق می افتد که حلقه OODA کاملاً کاربردی باشد. این اصطلاح و مفهوم توسط استراتژیست نظامی و عضو نیروی هوایی ایالات متحده، سرهنگ جان بوید پیشنهاد شده است.. تئوری زیربنای حلقه OODA این است که تصمیم گیری در ذهن ما بر اساس روشی اتفاق می افتد که در آن حلقه های تکراری مشاهده، جهت گیری، تصمیم گیری و عمل در پاسخ به یک موقعیت اتفاق می افتد. فرض اصلی این است که تصمیم گیرندگان باید چابک و هوشیار به موقعیت ها باشند و ذهنی روشن و ذهنی خونسرد برای تصمیم گیری شفاف و قاطعانه داشته باشند.

نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که حلقه OODA به آمادگی ذهنی و جسمی مثال زدنی نیاز دارد (این مورد در موقعیت های جنگی واقعی بیشتر است) . نیاز به این تناسب این است که تصمیم گیرنده باید موقعیت را در نظر بگیرد و سپس آن را درک کند و همچنین توانایی تصمیم گیری سریع در محل را بسته به شیوه ای که موقعیت پیش می آید، داشته باشد. اگرچه این مفهوم در نیروهای مسلح معرفی شد، اما به طور منظم در دنیای شرکت ها نیز اعمال می شود. دلیل آن این است که حلقه OODA و مفهوم تصمیمگیری که از آن دلالت میکند، یک ایده سالم است و چیزی است که میتوان از آن برای بهبود فرآیند تصمیمگیری استفاده کرد.
در دنیای شرکتهای بزرگ، اغلب زمانی برای از دست دادن وجود ندارد، بهویژه زمانی که باید تصمیمهای سریع گرفته شود و از این رو حلقه OODA مبنای خوبی برای تصمیمگیری و راهی که تصمیمگیرندگان میتوانند در فرآیند تصمیمگیری خود پیش بروند، فراهم میکند. در نتیجه، مقالات بعدی هر یک از اجزای حلقه OODA را با جزئیات بررسی میکنند و این مفهوم به طور کامل و جامع مورد بحث قرار میگیرد.
بدون نظر