انواع مذاکره در شرکت ها
گفتگوی بین افراد برای رسیدن به یک نتیجه مشترک که به نفع همه باشد، مذاکره نامیده می شود. مذاکره به بحث و گفتگو بین افراد برای ارزیابی جوانب مثبت و منفی یک موقعیت و رسیدن به یک جایگزین مناسب برای همه اشاره دارد. در مذاکره، افراد تمام تلاش خود را می کنند تا به نتیجه ای برسند که همه را راضی کند. به عبارت ساده تر به آن چانه زنی نیز می گویند.
برای افزایش بازده و روابط بهتر بین کارکنان، مذاکره به روش های مختلف در شرکت ها صورت می گیرد .
اجازه دهید انواع مختلف مذاکره را با جزئیات مرور کنیم:
- مذاکره روزانه در محل کار- هر روز ما در محل کار با مافوق خود یا با همکارانمان برای جریان روان کار مذاکره می کنیم. به اینها می گویند مذاکرات روزانه.
- مذاکره بین کارمند و مافوق –در محل کار، یک کارمند باید با مافوق خود مذاکره کند تا برحسب علایق و تخصص به او واگذار شود. هر چیزی را که با آن راحت نیستید قبول نکنید. با رئیس خود بنشینید و در مورد مسائل با او صحبت کنید. فرض کنید رئیس شما از شما می خواهد که گزارشی درباره برندسازی و استراتژی های بازاریابی سازمان تهیه کنید و بازاریابی هرگز تخصص شما نبود. فقط به این دلیل که رئیستان به شما گفته است آن را نپذیرید. با او مذاکره کنید، احتمالاً می توانید موضوع دیگری را پوشش دهید و از شخص دیگری خواسته شود تا گزارش بازاریابی و برندسازی را تهیه کند. بهتر است در مرحله اول مذاکره کنید تا بعداً دچار درگیری و سوء تفاهم نشوید. یک فرد قبل از پذیرش هر پیشنهادی باید حقوق خود را با فرد مورد نظر مذاکره کند تا بعداً دچار تنش نشود. اگر آنچه را که لیاقتش را دارید دریافت نکنید، هرگز از کار خود لذت نخواهید برد. هر پیشنهادی را فقط به این دلیل که به شغلی نیاز دارید نپذیرید، همیشه توصیه می شود قبل از پیوستن به هر سازمانی خوب مذاکره کنید.
- مذاکره بین همکاران – مذاکره در بین اعضای تیم برای کاهش احتمال اختلاف و درگیری ضروری است. هیچ یک از اعضای تیم خاص نباید در زمانی که عضو دیگر در حال استراحت است بیش از حد تحت فشار باشد. فرد باید با همکاران خود مذاکره کند و تنها مسئولیت هایی را بپذیرد که احساس می کند بهترین توانایی را دارد. مسئولیت دستیابی به اهداف نباید تنها بر روی یک شانه باشد، بلکه باید به طور مساوی بین همه تقسیم شود. با اعضای تیم خود مذاکره کنید و مسئولیت ها را با کمال میل بپذیرید. اگر می خواهید چند روز به مرخصی بروید، با عضو تیم خود مذاکره کنید تا در غیاب شما به کار شما رسیدگی کند. وقتی مرخصی می گیرد، شما هم می توانید در همین راه به او کمک کنید.مذاکره به افزایش بازده تیم و در نهایت بهره وری سازمان کمک می کند. مردم به آنچه که انتظار دارند می رسند و از این رو سوء تفاهم ها و درگیری ها تا حد زیادی کاهش می یابد و اداره به مکان بهتری برای کار تبدیل می شود.
- مذاكرات تجاري – مذاكرات تجاري عموماً در قالب قرارداد انجام مي شود. دو طرف رو در رو روی میز می نشینند، در مورد مسائل بین خود بحث می کنند و به شرایطی می رسند که برای هر دو طرف قابل قبول است. در اینگونه موارد؛ همه چیز باید سیاه و سفید باشد. یک قرارداد توسط هر دو طرف امضا می شود و هر دو باید به شرایط و ضوابط آن پایبند باشند.چری نماینده بخش اداری یک سازمان معتبر بود. مسئولیت خرید عمده لپ تاپ برای کارمندان دفتر از یک فروشنده به او محول شد. او از فروشنده خواست تا قیمتی را برای او ذکر کند. Cherry متوجه شد که قیمت آن فراتر از بودجه شرکت است و بنابراین با فروشنده نشست و بر روی قیمت با او مذاکره کرد و در نهایت هر دو با قیمت مناسب برای هر دو موافقت کردند. قراردادی بین Cherry و فروشنده امضا شد که در آن جزئیات پرداخت، نحوه پرداخت، تاریخ تحویل، جزئیات گارانتی و سایر شرایط و ضوابط مهم ذکر شده بود. مذاکره تجاری به طور کلی شامل یک طرف خارجی است و بنابراین یک قرارداد ضروری است تا هیچ طرفی بعداً از آن عقب نشینی نکند.
- مذاکره حقوقی- مذاکره حقوقی بین فرد و قانون صورت می گیرد که در آن فرد باید قوانین و مقررات وضع شده توسط نظام حقوقی را رعایت کند و نظام حقوقی نیز نیازها و منافع فرد را در نظر می گیرد.
مذاکره در محل کار ضروری است تا همه راضی باشند و هیچ بدنی احساس کند که کنار گذاشته شده یا نادیده گرفته شده است. همچنین باعث کاهش تعارضات و سوء تفاهم در بین همکاران می شود.
بدون نظر