هر دانشجو یا متخصصی که بخواهد درباره واردات و صادرات بیشتر بداند، باید تاریخچه و اصول اقتصادی را که مسیر تجارت بینالملل را به رژیم فعلی آن منشور کرده است، درک کند.
در پسزمینه سیاستهای اقتصادی و شرایط مالی کشورها مانند وضعیت تراز پرداختها، دولتها قوانین و مقرراتی را تدوین میکنند که بر مبادلات تجاری کشورها با سایر کشورها حاکم است.
سازمان تجارت جهانی یا به اصطلاح WTO، سازمان بین المللی است که با قوانین جهانی تجارت بین کشورها سروکار دارد. وظیفه و هدف اصلی آن تسهیل جریان روان و آزاد تجارت بین کشورها است.
WTO در 1 ژانویه 1995 به وجود آمد و مقر اصلی آن در ژنو، سوئیس است. این سازمان در مذاکرات دور اروگوئه ایجاد شد و متشکل از 153 کشور عضو است. یک مدیر کل و با یک ستاد دبیرخانه متشکل از 637 رئیس سازمان تجارت جهانی.
WTO اساساً به عنوان مجمع مذاکرات تجاری بین کشورها عمل می کند عمل می کند. وظایف اصلی آن شامل مدیریت موافقت نامه های تجاری WTO، رسیدگی به اختلافات، نظارت بر سیاست های تجاری ملی کشورهای عضو، کمک های فنی به کشورهای عضو است. WTO که به عنوان یکی از جوانترین سازمانهای بین المللی در نظر گرفته می شود، به عنوان جانشین توافقنامه گات شناخته می شود که پس از گرمای جنگ جهانی دوم به وجود آمد.
از لحاظ تاریخی معاهدات، قراردادهایی بوده اند که بین دو کشور حاکم بوده است. پس از جنگ جهانی دوم و ایجاد سازمان تجارت جهانی و سایر سازمانها راه را برای همکاریهای بینالمللی بیشتر و بیشتر در زمینه محیط سیاسی-اقتصادی هموار کرده است و در نتیجه بسیاری از ابر ملتهای منطقهای، درونمنطقهای و جهانی به وجود آمدهاند. در قراردادهای تجاری منطقه ای
ایجاد اتحادیه اروپا یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ تمدن ما است. اتحادیه اروپا که به عنوان اتحادیه اروپا شناخته می شود توسط معاهده ماستریخت در سال 1991 تشکیل شد و پایه و اساس یک اتحادیه اقتصادی و پولی را ایجاد کرد که شامل ایجاد یک واحد پولی در بین کشورهای عضو بود. انجمن تجارت آزاد اروپا در سال 1960 با یکی از اهداف اصلی ایجاد انجمن های چند جانبه بین کشورهای عضو به منظور لغو موانع گمرکی و ایجاد بازار آزاد واحد در سراسر اتحادیه اروپا راه اندازی شد.
برخی از دیگر انجمنها و موافقتنامههایی که به وجود آمدهاند، توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) است که در سال 1994 توسط کانادا، مکزیک و ایالات متحده امضا شد. انجمن کشورهای جنوب شرق آسیا (آسهآن)
پیچیدگی هایی در تجارت بین المللی به دلیل ماهیت اقتصاد کشورها در سراسر جهان به وجود می آید. کشورهای کمتر توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه اقتصادهای کشاورزی مبتنی بر فصلی هستند و اتکای آنها به بازارهای صادراتی بسیار زیاد است. آنها به نوبه خود کالاهای تولیدی را از کشورهای توسعه یافته وارد می کنند که در آنها هزینه واردات نسبتاً ثابت است. با تغییر درآمدهای صادراتی و واردات بالا یا تثبیت شده، کشورها با نوسانات عظیمی در تجارت بینالمللی مواجه هستند که به نوبه خود بر اقتصاد داخلی آنها تأثیر میگذارد.
اما در بین کشورهای توسعه یافته تجارت بین المللی همیشه سودمند بوده است. در واقع اکثر کشورهای عضو اتحادیه اروپا به دلیل رفع موانع تجاری در داخل اتحادیه اروپا توانسته اند درآمد خود را افزایش دهند. اما روابط تجاری بین کشورهای توسعه یافته و توسعه یافته همواره محل بحث و مناقشه بوده است. جهتگیریهای تجاری شرکتهای چند ملیتی که تولید و همچنین فروش را در کشورهایی که نیروی کار و منابع ارزانتر هستند ایجاد میکنند، به عنوان نوعی استثمار تلقی میشود. نشستها و کنفرانسهای سازمان تجارت جهانی بهعنوان بستری توسط گروههای ذینفع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند تا موضوعات مختلف مربوط به سلامت و ایمنی عمومی، تأثیرات زیستمحیطی و سایر شرارتهای ناشی از تجارت بینالمللی را به روی میز بیاورند.
ما کم کم شاهد سایه های جدیدی از ارزش های اخلاقی و اخلاقی و همچنین سایر مسائلی هستیم که بر محیط زیست و نگرانی های جهانی ما تأثیر می گذارد و بر تجارت بین المللی تأثیر می گذارد .
بدون نظر