مالی رفتاری یک پدیده نسبتاً جدید است. قدمت توسعه این شاخه از امور مالی بیش از چند دهه نیست. به همین دلیل است که هنوز ابهامات زیادی در مورد مالی رفتاری وجود دارد. سرمایه گذاران هنوز سوالات زیادی در مورد امور مالی رفتاری دارند که مایلند آنها را روشن کنند. به همین دلیل است که در این مقاله نگاهی دقیق تر به برخی از سوالات متداول در مورد امور مالی رفتاری خواهیم داشت.
چرا مالی رفتاری مورد نیاز است؟
نیاز به مالی رفتاری اساساً به این دلیل احساس میشود که نظریههای مالی سنتی قادر به توضیح بسیاری از ناهنجاریهای موجود در بازار سهام نیستند. این ناهنجاری ها اغلب به سه دسته تقسیم می شوند.
به عنوان مثال، برخی از ناهنجاری های بازار وجود دارد که هر سال در یک تاریخ تقویمی خاص اتفاق می افتد. این ناهنجاری ها ناهنجاری های تقویم نامیده می شوند. فعالان بازار چندین ناهنجاری تقویم را در طول سال ها مشاهده کرده اند. مطالعاتی انجام شده است تا مشخص شود چرا قیمت سهام در روز خاصی از هفته بالاتر است. به عنوان مثال، از نظر آماری ثابت شده است که قیمت سهام در روز دوشنبه کمتر از هر روز دیگری است. به طور مشابه، ناهنجاریهای قیمتی مرتبط با نوبت ماه تقویمی و همچنین سال تقویمی وجود دارد. «اثر دسامبر» و «اثر ژانویه» از ناهنجاری های معروف بازار هستند. بر اساس نظریه های مالی سنتی، چنین ناهنجاری هایی به هیچ وجه نباید وجود داشته باشد. با این حال، آنها وجود دارند زیرا افراد در زمان های مختلف سال رفتار متفاوتی دارند.
در بسیاری موارد دیگر، قیمت یک سهام در مقایسه با شاخصهای خاصی مانند ارزش دفتری، نسبت قیمت به سود کاملاً ناهماهنگ است. اگر فرضیه بازار کارآمد را باور کنیم، چنین ناهنجاری هایی اصلاً نباید وجود داشته باشند زیرا بازار ظرف چند دقیقه آنها را اصلاح می کند. با این حال، چنین ناهنجاری هایی وجود دارند و در بیشتر موارد، تنها از طریق نظریه های رفتاری قابل توضیح هستند.
در موارد دیگر، اگر اعلام سود برای یک دوره زمانی خاص مطابق با انتظارات نباشد، قیمت سهام به شدت واکنش نشان می دهد. این بدان معناست که با مشاهده اطلاعیه سود و با واکنش سریعتر نسبت به سایر شرکت کنندگان می توان بازدهی را کسب کرد. بار دیگر، این اتفاق می افتد، و این پدیده را نمی توان با فرضیه بازار کارآمد توضیح داد. از این رو، مالی رفتاری اغلب برای درک چنین پدیده ای استفاده می شود.
آیا مالی رفتاری فقط بر فرد تأثیر می گذارد؟
تئوری مالی رفتاری هم بر سرمایه گذار فردی در سطح خرد و هم بر کل بازار در سطح کلان تأثیر می گذارد.
در سطح خرد، نظریههای مالی رفتاری با مقایسه مفروضات رفتار منطقی در نظریههای کلاسیک با رفتار ناقصی که توسط افراد در بازار نشان داده میشود، استخراج میشوند.
در سطح کلان، مالی رفتاری دو نظریه مهم مالی را به چالش می کشد و به نقد می کشد. یکی از این نظریه ها، فرضیه بازار کارآمد و دیگری نظریه پورتفولیو هری مارکویتز است. تئوری های دیگری مانند مدل بلک شولز و همچنین مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای نیز هدف متخصصان امور مالی رفتاری قرار می گیرند.
آیا امور مالی رفتاری یک علم کامل است؟
مالی رفتاری ممکن است بسته به اینکه چگونه مفهوم علم را تعریف کنیم، یک علم در نظر گرفته شود یا نباشد. در اصطلاح رایج، علم به عنوان روشی سیستماتیک برای نگاه کردن به چیزها و نتیجه گیری معتبر تعریف می شود. اگر این تعریف در نظر گرفته شود، می توان امور مالی رفتاری را یک علم دانست.
با این حال، باید در نظر داشت که امور مالی رفتاری یک علم اجتماعی است. تمام دلیل وجود مالی رفتاری این است که تئوری مالی کلاسیک برخی مفروضات غیر واقعی را مطرح می کند. غالباً، مفاهیم مالی با جلیقه تنگ شده و در اصطلاحات ریاضی بیان می شوند. در امور مالی رفتاری اینطور نیست. این نظریه ناهنجاری های مختلف را توضیح می دهد که در آن رفتار از مدل های ریاضی ایجاد شده توسط مالی سنتی منحرف می شود. مالی رفتاری هیچ مدلی از خود ندارد. به همین دلیل است که بسیاری آن را علم نمی دانند.
آیا امور مالی رفتاری بیش از حد بر روانشناسی تمرکز می کند؟
دانشجویان رشته مالی رفتاری اغلب شکایت دارند که امور مالی رفتاری کمتر به امور مالی و بیشتر به روانشناسی مربوط می شود. از این رو، آنها احساس می کنند که حتی اگر مالی رفتاری را بیاموزند، نمی توانند این علم را به کار ببرند، زیرا به راحتی قابل اندازه گیری نیست. تصور عمومی این است که امور مالی رفتاری یک علم انتزاعی است که فقط می تواند برای تصمیم گیری های اساسی استفاده شود.
درست است که امور مالی رفتاری بیش از حد بر روانشناسی تمرکز دارد. با این حال، ممکن است چیز بدی نباشد. در واقع، این تمرکز بر روانشناسی است که به دست اندرکاران امور مالی رفتاری نسبت به سرمایه گذاران عادی برتری می دهد.
آیا امور مالی رفتاری به برخی از کلاسهای دارایی محدود میشود؟
دانش مالی رفتاری به طبقات خاصی از دارایی محدود نمی شود. در واقع برای تمامی طبقات سرمایه گذاری قابل اجرا است. یک تصور غلط رایج وجود دارد که مالی رفتاری فقط برای سهام و اوراق قرضه قابل استفاده است. این به این دلیل است که بیشتر نمونه ها از این اوراق بهادار به عنوان نمونه استفاده می کنند. با این حال، واقعیت این است که هر زمان که انسان ها سعی در تصمیم گیری برای سرمایه گذاری داشته باشند، امور مالی رفتاری قابل اجرا خواهد بود.
واقعیت امر این است که از آنجایی که امور مالی رفتاری جدید است، بسیاری از سرمایه گذاران هنوز تصورات نادرستی در مورد امور مالی رفتاری دارند. برخی از این باورهای غلط در بالا مورد بررسی قرار گرفته است.
بدون نظر