یک ضرب المثل رایج در بازارهای سرمایه گذاری وجود دارد که می گوید: «در کوتاه مدت، بازارها یک ماشین رای گیری هستند، در حالی که در بلندمدت یک ماشین وزن هستند.» این ضرب المثل اغلب به منظور تأکید بر نقش سرمایه گذاری بلند مدت گفته می شود. افرادی که اهداف کوتاه مدت دارند اغلب در بازار سهام عملکرد خوبی ندارند. علیرغم تمام تاکیدات بر بلندمدت، با کمال تعجب، سرمایه گذاران تمایل زیادی به تمرکز روی کوتاه مدت دارند. نه تنها تصمیمات آنها مربوط به پیش بینی رویدادهای کوتاه مدت آینده است، بلکه این تصمیمات بر اساس رویدادهای اخیر یعنی رویدادهایی که در گذشته کوتاه مدت رخ داده است، اتخاذ می شود. به این تعصب اخیر می گویند. در این مقاله، نگاهی خواهیم داشت به اینکه سوگیری اخیر چیست و همچنین چگونه این سوگیری بر عملکرد سرمایه گذاران تأثیر می گذارد .
Recency Bias چیست؟
اصل سوگیری اخیر قبلاً در بالا ذکر شد. با این حال، تعریف رسمی سوگیری اخیر بیان می کند که این یک گرایش شناختی سرمایه گذاران است که بر رویدادهایی که اخیراً در بازارهای مالی رخ داده است تأکید بیشتری داشته باشند. برای درک بهتر آن، باید تصمیمی را که گرفته می شود به عنوان میانگین وزنی از تجربیات گذشته در نظر بگیریم. ما تمایل داریم به رویدادی که اخیراً رخ داده اهمیت بیشتری بدهیم. اگر رویداد دیگری پنج سال زودتر اتفاق افتاده باشد، اهمیت کمتری به آن داده خواهد شد. به همین ترتیب، اگر ده سال قبل رویداد دیگری رخ داده باشد، ما تمایل داریم به آن اهمیت کمتری بدهیم. این با شیوه عملکرد حافظه انسان همخوانی دارد. انسان ها تمایل دارند مواردی را در ابتدای فهرستی از مواردی که جدیدترین بوده اند به خاطر بیاورند.
سوگیری اخیر چگونه بر تصمیمات سرمایه گذاری تأثیر می گذارد؟
بزرگترین سوء استفاده از سوگیری اخیر توسط صندوق های سرمایه گذاری مشترک و سایر مدیران صندوق انجام می شود. این به این دلیل است که این مدیران صندوق اغلب از سوابق چند سالی که وجوه آنها بازده خوبی داشته است استفاده می کنند تا سرمایه گذاران را برای سرمایه گذاری با خود جذب کنند. آنها اغلب هیچ معیاری برای مقایسه ارائه نمی کنند. به عنوان مثال، آنها ممکن است به سرمایه گذاران بگویند که بازدهی در دو سال گذشته 19 درصد در سال به دست آمده است. با این حال، آنها نمی گویند که صندوق قبل از آن چگونه کار می کرد.
مشکل سوگیری اخیر این است که سرمایه گذاران را از ماهیت چرخه ای بازده دارایی منحرف می کند. به طور کلی، دارایی هایی که در گذشته افزایش یافته اند، لزوماً در آینده نیز نیازی به افزایش ندارند. از سوی دیگر، این احتمال وجود دارد که به دلیل ماهیت چرخهای، داراییهایی که در گذشته عملکرد خوبی داشتهاند، احتمال بیشتری برای عملکرد بد در آینده داشته باشند، زیرا قیمت داراییها به صورت چرخهای حرکت میکنند. سرمایهگذارانی که سوگیری اخیر دارند، داراییهایی را که در گذشته قدردانی قابل توجهی داشتهاند، جذاب میدانند. این باعث می شود که آنها نسبت به خرید سهام در بالاترین قله آسیب پذیر باشند.
سرمایه گذارانی که از سوگیری اخیر رنج می برند تمایل دارند روندهای فعلی را برون یابی کرده و آینده را بر اساس حجم نمونه بسیار کوچک پیش بینی کنند. به عنوان مثال، آنها ممکن است فقط عملکرد بازارها را در دو ماه گذشته یا بیشتر ببینند و ممکن است روند را برای نتیجه گیری چگونگی رفتار بازار در دهه آینده برون یابی کنند.
سوگیری اخیر باعث میشود سرمایهگذاران اهمیت کمتری به ارزش بنیادی بدهند و بر عملکرد اخیر تأکید کنند. به عنوان مثال، در برخی موارد، شرکت ها ممکن است نیاز به زیان کوتاه مدت داشته باشند تا از سود بلندمدت اطمینان حاصل کنند. در چنین مواردی اگر تاکید بی مورد بر بازده کوتاه مدت سرمایه گذاران باشد که باعث آسیب بیشتر به شرکت می شود. مشکل رویکرد در اینجا این است که فقط بر روی عملکرد قیمت تمرکز می کند و نه بر ارزش گذاری بنیادی. به همین دلیل است که سوگیری اخیر میتواند باعث زیان اصلی سرمایهگذاران نیز شود.
سوگیری اخیر اغلب سرمایه گذاران را متقاعد می کند که تغییرات ممکن است این بار دائمی باشند. آنها معمولا فراموش میکنند که در درازمدت، کلاسهای دارایی به سرمایه خود بازمیگردند. از این رو، تا زمانی که یک تغییر اساسی در صنعت ایجاد نشده باشد، ممکن است وضعیت نسبت به دفعه قبل تفاوت چندانی نداشته باشد.
سوگیری اخیر باعث می شود که سرمایه گذاران تمام تخم های خود را در یک سبد قرار دهند. به جای داشتن یک سبد متنوع، آنها تمایل دارند تمام پول خود را در یک طبقه دارایی داشته باشند، به عنوان مثال، دارایی که در گذشته بیشترین ارزش را داشته است. با توجه به تمایل این سرمایه گذاران به خرید سرمایه گذاری با بالاترین ارزش، این می تواند یک استراتژی خطرناک باشد. این شیفتگی غیرمنطقی که سرمایه گذاران ممکن است به یک طبقه دارایی داشته باشند، باعث آسیب دیدن پرتفوی آنها می شود. این به این دلیل است که رفتار انجام شده توسط سرمایه گذاران برعکس تخصیص صحیح دارایی است که برای موفقیت بلندمدت بسیار مهم است.
چگونه می توان از تعصب اخیر جلوگیری کرد؟
علت اصلی سوگیری اخیر این است که استنتاج از نمونه داده گرفته شده است که بسیار محدود است. از این رو، برای جلوگیری از سوگیری اخیر، سرمایه گذاران باید مطمئن شوند که به انواع مختلف داده ها نگاه می کنند. به عنوان مثال، آنها باید به داده های قیمت-عملکرد و همچنین داده های ارزش گذاری اساسی نگاه کنند. همچنین، آنها باید به شاخص های مختلف در مدت زمان طولانی تری نگاه کنند. تنها راه برای جلوگیری از سوگیری اخیر این است که نزدیکبین نباشید.
برای سرمایه گذاران مهم است که اطمینان حاصل کنند که با سوگیری اخیر مواجه نمی شوند. همانطور که از مقاله بالا می بینیم، عواقب آن می تواند بسیار شدید باشد.
بدون نظر