اگرچه تجزیه و تحلیل شغل نقشی حیاتی در سایر فعالیتهای مرتبط با انسان دارد، اما هر فرآیندی که مداخلات انسانی داشته باشد از محدودیتهایی نیز رنج میبرد. فرآیند تحلیل شغل نیز محدودیت های خاص خود را دارد. بنابراین، اجازه دهید مزایا و معایب فرآیند تجزیه و تحلیل شغل را به طور طولانی مورد بحث قرار دهیم.
مزایای تجزیه و تحلیل شغل

- اطلاعات مرتبط با شغل دست اول را ارائه می دهد: فرآیند تجزیه و تحلیل شغل داده های ارزشمندی در رابطه با شغل فراهم می کند که به مدیران و تحلیلگر شغل کمک می کند وظایف و مسئولیت های یک شغل خاص، خطرات و خطرات مربوط به آن، مهارت ها و توانایی های لازم برای انجام کار و سایر اطلاعات مرتبط
- به ایجاد تناسب شغلی مناسب برای کارمندان کمک می کند: این یکی از حیاتی ترین فعالیت های مدیریتی است. پر کردن فرد مناسب در یک موقعیت شغلی مناسب آزمونی از مهارت ها، درک و شایستگی های مدیران منابع انسانی است. تجزیه و تحلیل شغل به آنها کمک می کند تا بفهمند چه نوع کارمندی برای انجام موفقیت آمیز یک شغل خاص مناسب است.
- به ایجاد شیوههای استخدام مؤثر کمک میکند: چه کسی کجا و چه زمانی باید پر شود؟ چه کسی و چگونه برای یک فرصت شغلی خاص را هدف قرار دهیم؟ فرآیند تجزیه و تحلیل شغل به همه این سوالات پاسخ می دهد و به مدیران در ایجاد، ایجاد و حفظ شیوه های استخدام موثر کمک می کند.
- از طریق فرآیندهای ارزیابی و ارزیابی عملکرد راهنمایی می کند: تجزیه و تحلیل شغل به مدیران کمک می کند تا عملکرد کارکنان را با مقایسه خروجی استاندارد یا مطلوب با خروجی تحویل شده یا واقعی ارزیابی کنند. آنها بر این اساس عملکرد خود را ارزیابی می کنند. این فرآیند به تصمیم گیری برای تبلیغ چه کسی و چه زمانی کمک می کند. همچنین مدیران را در درک شکافهای مهارتی راهنمایی میکند تا فرد مناسب بتواند در آن مکان خاص برای به دست آوردن خروجی مطلوب مناسب باشد.
- کمک به تجزیه و تحلیل نیازهای آموزشی و توسعه: فرآیند تجزیه و تحلیل شغل به سوالات زیر پاسخ می دهد:
- به چه کسی آموزش بدهد
- زمان ارائه آموزش
- محتوای آموزش چه باید باشد
- نوع آموزش چه باید باشد: رفتاری یا فنی
- چه کسی آموزش را اجرا خواهد کرد
- کمک به تصمیم گیری بسته پاداش برای یک شغل خاص: یک فرآیند واقعی و بی طرفانه از تجزیه و تحلیل شغل به مدیران کمک می کند تا بسته جبرانی مناسب و مزایا و کمک هزینه های شغلی خاص را تعیین کنند. این کار بر اساس مسئولیت ها و خطرات موجود در یک کار انجام می شود.
معایب تجزیه و تحلیل شغل

- وقت گیر بودن: بزرگترین عیب فرآیند تحلیل شغل این است که بسیار وقت گیر است. این یک محدودیت بزرگ است، به خصوص زمانی که مشاغل به طور مکرر تغییر می کنند.
- شامل تعصب شخصی است: اگر ناظر یا تحلیلگر شغل کارمند همان سازمان باشد، ممکن است این فرآیند شامل علایق و ناپسندهای شخصی او باشد. این یک مانع بزرگ در جمع آوری داده های واقعی و دقیق است.
- منبع داده ها بسیار کوچک است: به دلیل حجم نمونه کوچک، منبع جمع آوری داده ها بسیار کوچک است. بنابراین، اطلاعات جمع آوری شده از افراد معدودی نیاز به استانداردسازی دارد.
- شامل تلاشهای انسانی زیادی میشود: این فرآیند مستلزم تلاشهای انسانی زیادی است. از آنجایی که هر شغل حاوی اطلاعات متفاوتی است و هیچ الگوی مشخصی وجود ندارد، اطلاعات سفارشی شده باید برای مشاغل مختلف جمع آوری شود. برای جمعآوری و ثبت دادههای مربوط به شغل، فرآیند باید بهطور جداگانه انجام شود.
- تحلیلگر شغل ممکن است مهارت های مناسبی نداشته باشد: اگر تحلیلگر شغل از هدف فرآیند تجزیه و تحلیل شغل آگاه نباشد یا مهارت های مناسبی برای انجام این فرآیند نداشته باشد، هدر دادن محض منابع شرکت است. او باید برای به دست آوردن داده های معتبر آموزش ببیند.
- تواناییهای ذهنی را نمیتوان مستقیماً مشاهده کرد: آخرین اما نه کماهمیت، تواناییهای ذهنی مانند عقل، ویژگیهای عاطفی، دانش، استعداد، روانی و استقامت چیزهای نامشهودی هستند که نمیتوان مستقیماً مشاهده یا اندازهگیری کرد. افراد در موقعیت های مختلف متفاوت عمل می کنند. بنابراین نمی توان معیارهای کلی را برای توانایی های ذهنی تعیین کرد.
بدون نظر