جامعه شبکه – ظهور شبکه های دیجیتال
معرفی
جامعه شبکه ای به پدیده ای مربوط به تغییرات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی اطلاق می شود که در اثر گسترش شبکه های فناوری های دیجیتال و اطلاعات رخ داده و تغییراتی را در حوزه های ذکر شده در بالا ایجاد کرده است. ظهور جامعه شبکه ای به همان اندازه که به دلیل ماهیت به هم پیوسته و یکپارچه اقتصاد جهانی، چالش های دیگری را به همراه داشته است، شیوه های جدیدتری از سازماندهی کارها و انجام تجارت را به همراه داشته است. تاکید در این مقاله بر بررسی پیامدهای یک جامعه شبکه ای بر سرمایه داری، رسانه ها و گفتمان سیاسی به همراه بخشی در مورد اینکه آیا ما در حال ورود به دنیای جدید و شجاع برابری هستیم یا اینکه ماهیت بیش از حد متصل جهان برای آن خطرناک است، خواهد بود. شهروندان این سیاره
سرمایه داری جهانی و جامعه شبکه ای
بارزترین جلوه ظهور جامعه شبکه ای در نحوه عملکرد بازارهای مالی جهانی دیده می شود. با پیشرفت سریع در فناوری و افزایش قدرت شبکه، سیستم مالی جهانی مانند گذشته یکپارچه شده است و این یکپارچگی هم ظهور محصولات مالی “عجیب” را که در برابر انواع خطرات محافظت می کنند و هم تداوم را مورد توجه قرار داده است. از نابرابری های موجود نکته اینجاست که مانند هر چیز دیگری، جامعه شبکه ای هم نیرویی برای خوب و هم برای بد است و از این رو سرمایه داری جهانی در واقع دامنه خود را افزایش داده است، اما در عین حال شکاف بین فقیر و غنی را بیشتر کرده است.
انتقادی که بر علیه جهانیسازی برچسب زده میشود، مربوط به موضوع دسترسی است یا اینکه چگونه گروههای خاصی به دلیل دسترسی متفاوت به دانش و اطلاعات به ضرر دیگران سود میبرند. همین امر را می توان در مورد جامعه شبکه ای نیز گفت (در واقع جهانی شدن و جامعه شبکه ای را می توان مترادف در نظر گرفت) که در آن کسانی که به شبکه دسترسی دارند یا کسانی که “به برق متصل شده اند” از مزایای آن بهره می برند در حالی که دیگرانی که از شبکه کنار گذاشته شده اند. شبکه جهانی در نهایت با ضربه ای مضاعف مواجه می شود، جایی که آنها باید از یک سو با افزایش نابرابری و عدم دسترسی برای حل مشکلات خود دست و پنجه نرم کنند که آنها را به یک مارپیچ رو به پایین سوق می دهد که هیچ راه گریزی از آن وجود ندارد.
با این حال، این بدان معنا نیست که ظهور جامعه شبکه ای به بهبود جامعه کمکی نکرده است. همانطور که در روشی که کشورها در سراسر جهان گام های سریعی برای پر کردن شکاف دیجیتال برداشته اند و در نتیجه به شهروندان توانمند شده اند، مشاهده می شود، ظهور جامعه شبکه ای در واقع به بهبود رفاه کلی و افزایش استانداردهای زندگی کمک کرده است. . از این رو، پیشبینیهای کاستلز در مورد اینکه چگونه جامعه شبکهای میتواند بسیاری از تغییرات اخیر در جهان را توضیح دهد، تا آنجا که تاکید بر اینکه چقدر این پدیده را میتوان با توسل به مفاهیم ارائه شده توسط کاستلز توضیح داد، واقعاً درست است.
دنیای جدید شجاع یا بیش از حد متصل؟
بحث قبلی بر این موضوع متمرکز بود که چگونه ظهور جامعه شبکه ای بر سرمایه داری جهانی تأثیر گذاشته و به قدرت رسانه ها به عنوان یک تنظیم دستور کار و آژانس شکل دهنده افکار کمک کرده است. با این حال، ظهور جامعه شبکه ای بدون خطر نیست که منافع آن برای اقتصاد جهانی بسیار زیاد است. به عنوان مثال، بحران مالی جهانی تداوم نشان دهنده این است که ویروس با چه سرعتی می تواند در سراسر جهان سرایت کند صرف نظر از اینکه از کجا سرچشمه می گیرد و از این رو ماهیت “بیش از حد متصل” اقتصاد جهانی در واقع خطرات جدیدی را برای مردمان جهان به وجود آورده است. جهان با این حال، جنبه مثبت این است که ما واقعاً در حال ورود به یک “دنیای جدید شجاع” از یکپارچگی و پیوندهای متقابل هستیم، جایی که همانطور که کاستلز پیش بینی کرده بود،
نکته اینجاست که اقتصاد جهانی یکپارچه و به هم پیوسته، اشکال جدیدتری از ارتباطات و منافع را برای بشریت در قالب دسترسی به بازارهای جدیدتر و کالاهای ارزانتر به ارمغان آورده است. با این حال، وابستگی فزاینده ای به شیوه های جهانی تفکر و ارتباطات ایجاد کرده است که در حال ریشه کن کردن شیوه های سنتی ارتباط و اندیشه است و این تضاد بین قدیم و جدید منجر به “جهش” زبان و فرآیندهای تکاملی شده است و همچنین کمک کرده است. به رشد تروریسم اسلامی که در قلب آن شورش علیه شیوه های زندگی جهانی و الهام گرفته از غرب است. از این رو، این نکته که آیا ما در حال وارد شدن به مرحله ای جدید و هیجان انگیز در آگاهی جمعی خود هستیم یا اینکه آیا در اشکال قدیمی قبیله گرایی و جهان پراکنده فرو می رویم، کاملاً به ما بستگی دارد (Bellow, 2006).
گسترش بیماری های همه گیر مانند ایدز و ویروس آنفولانزای پرندگان نیز تظاهرات دیگری از این است که چگونه اقتصاد جهانی یک نیروی خوب و همچنین نیرویی برای گسترش سریع بیماری های غیرقابل کنترل است. “ارتباطات پنهان” در جامعه شبکه ای نشان می دهد که مانند همه سیستم های انطباقی پیچیده، اقتصاد جهانی می تواند و حتی زمانی که با بحران های جان آفرین تهدید می شود، به یک وضعیت منظم تبدیل می شود. نمونهای از این مثال «نظم از هرج و مرج» در زمستان 2008 است، زمانی که سیستم مالی جهانی در آستانه فروپاشی بود و در نقطهای که سیستم تهدید میکرد از کنترل خارج شود، یک تکامل خود به خود به نظم رخ داد.
نتیجه
از بحث در بخشهای قبل واضح است که ما واقعاً در جهانی زندگی میکنیم که با گسترش اطلاعات و ظهور اشکال کار و زندگی مشخص میشود که ماهیت شبکهای سازمان مشخص میشود. از این رو، میتوان گفت که کاستلز درست میگفت که ما در یک جامعه شبکهای زندگی میکنیم و وعده و خطرات چنین تلاشی به این بستگی دارد که آیا میتوانیم از پیشرفتهای تکنولوژیک برای منافع جمعی خود استفاده کنیم یا خیر. از آنجایی که چنین فناوری ارزشی خنثی است و از این رو ظهور جامعه شبکه ای به این معنی است که عنصر قدیمی انسان واقعاً وجود دارد. نکته اینجاست که چقدر ما با این پدیده و تصمیماتی که در مورد نحوه استفاده از آن می گیریم سازگاری داریم، پیامدهایی برای آینده بشریت دارد.
بدون نظر