تجارت بین الملل در نتیجه جهانی شدن و پیشرفت علم الکترونیک و ارتباطات به سرعت در حال تغییر و تحول است. اینها کل جهان را تحت اقتصاد جهانی قرار داده است. مزایای اقتصاد جهانی تضمین می کند که علیرغم وضعیت های مختلف توسعه اقتصادی در کشورهای مختلف، فناوری و محصولات در سراسر کشورها در دسترس قرار می گیرند. همه کشورها را قادر می سازد تا در تجارت خاص تخصص پیدا کنند و در بازارهای جهانی مشارکت کنند و از آن بهره مند شوند، در نتیجه آنها می توانند از استفاده از منابع، نیروی کار یا هر مزیت تولیدی که دارند، بهره مند شوند.
جهانی شدن همچنین باعث به وجود آمدن شرکت های چند ملیتی شده است که در سطح جهانی فعالیت می کنند و می توانند از اهرمی برای راه اندازی تولید در هر کجا که ارزان تر است استفاده کنند و کالاهای خود را در کشورهایی که بازار وجود دارد به بازار عرضه کنند.
وقتی کشورها دارای بازارهای داخلی و صنایع داخلی هستند، نمی توان آنها را برای رقابت در بازار جهانی بدون کنترل های نظارتی باز گذاشت. صنایع داخلی برای رویارویی با رقابت باید محافظت و حمایت شوند و بازارها باید تنظیم شوند تا اطمینان حاصل شود که دامپینگ صورت نمی گیرد. علاوه بر این کشورها باید مراقب کاهش منابع طبیعی خود باشند و جنبه های قیمت گذاری و مالی تجارت بین المللی مربوط به کشورشان را کنترل کنند.
همه کشورها از طریق قوانین تجارت، تعرفه ها و مالیات ها که به آنها عوارض واردات و صادرات می گویند، تجارت بین المللی را کنترل می کنند . هدف اینها ایمن تر، منصفانه و اخلاقی تر کردن شیوه های تجاری است. تعرفه ها تحت تأثیر چشم انداز سیاسی و اقتصادی و مالی دولت ها و همچنین روابط دوجانبه کشور با دیگر کشور شریک است.
در تلاش برای دسترسی آزادانه به بازارهای جهانی، سازمان تجارت جهانی در تلاش برای مذاکره با همه کشورهای عضو بوده است. دور اروگوئه موفق شد تعهداتی را از کشورها برای کاهش تعرفهها و رساندن آنها به سطوح پایه که در کشورهای عضو استاندارد باقی میماند، ایجاد کند، در حالی که دور اخیر بحثهای DOHA حول دسترسی به بازار کشاورزی و تعرفههای ناشی از آن متمرکز شده است.
انواع حقوق گمرکی
همه کشورها سالانه برنامه تعرفه ها را حفظ و منتشر می کنند و این موارد در سازمان تجارت جهانی و به طور کلی مطابق با تعرفه های جامعه بین المللی ثبت می شود. نرخ عوارض بر اساس تعرفه منتشر شده، نرخ های محدود یا حقوق گمرکی پایه نامیده می شود.
نرخ های اعمال شده یا حقوق اولیه گمرکی
نرخ های اعمال شده نرخ موثر عوارضی است که گمرک در دوره یا زمان خاص واردات دریافت می کند. نرخ عاطفی می تواند از برنامه زمانبندی متفاوت باشد. به طور کلی روند این است که نرخ های اعمال شده مانند زمان بندی یا در تعرفه های پایین تر از برنامه باقی بماند. کشورها معمولاً تمایلی به دریافت هزینه بیشتر از زمان بندی ندارند.
اعمال وظیفه
معمولاً حقوق گمرکی به عنوان درصد معینی در برابر ارزش محموله تعیین می شود. این مقدار درصد تضمین می کند که با نوسانات قیمت ها در بازار بین المللی، جزء عوارض به طور خودکار تنظیم می شود.
اما علاوه بر حقوق گمرکی پایه، عوارض اضافی بر حسب ارزش ثابت به ازای هر تن یا به ازای هر واحد مقدار به عنوان عوارض خاص یا ویژه نیز برای مقاصد مختلف، برای کنترل و تعادل واردات یا صادرات و یا در مواقعی برای افزایش وصول درآمد و موارد دیگر اعمال میشود. اهداف مربوط به موقعیت های بین المللی و همچنین ملی.
دولت ها همچنین عوارض ویژه و موقتی را به عنوان درصدی بیش از سهم وظیفه مشتری برای اهداف خاص و برای زمان مشخص وضع می کنند. همچنین می تواند فقط در دسته های خاص قابل اجرا باشد.
تعرفه ها می تواند بر اساس درآمدزایی، چشم انداز بازدارنده یا محافظتی از سیاست های نظارتی و مقامات باشد. همچنین می تواند در حالت تلافی جویانه و همچنین بر اساس پیمان تجاری دوجانبه یا خاص با سایر کشورها باشد.
کلیه عوارض واردات و صادرات توسط گمرکات از طریق شعب آنها که در هر مبادی ورودی کشور ایجاد می شود، ارزیابی و وصول می شود.
بدون نظر