اخلاق در فروش و بازاریابی

بازارها تضاد منافع بین بازیگران مختلف را نشان می دهند. رقابت برای منابع، مشتریان و قیمت و غیره وجود دارد که زمینه را برای فعالیت‌هایی فراهم می‌کند که ممکن است تحریم‌های اخلاقی نداشته باشند. برای مدیریت بازار و بازاریابی، قوانین رفتار، خط مشی ها و شیوه های خاصی به نام اخلاق مورد نیاز است.

بازاریابی قلب همه کسب و کارها است و همه کارکردهای دیگر برای حفظ حرکت تجارت به همین امر بستگی دارد. این یکی از عملکردهای تجاری است که بیشترین تعامل را با بازارها دارد، در واقع بازارها برای فروش هستند و فقط زمانی وجود دارند که بفروشند! در چنین سناریویی قطعاً چندین بازیکن وجود دارد و درگیری اجتناب ناپذیر است. چنین برخوردی منجر به سوء رفتارهایی مانند احتکار، رقابت قیمت، جنگ برند و استفاده از تاکتیک‌های ناعادلانه می‌شود، که دقیقاً جایی است که اخلاق بازاریابی وارد عمل می‌شود.

به عبارت ساده، اخلاق به معنای اصل یا ارزش هایی است که بازاریابی باید توسط آن ها در بازار انجام شود. از نظر منطقی نیز زمانی که تعداد زیادی از تراکنش‌ها درگیر هستند، کد یا اصول راهنما خاصی مورد نیاز است تا اطمینان حاصل شود که عملیات و رقابت صنعت برای کاربر نهایی منصفانه و مفید است. فلسفه ها یا مکاتب فکری مختلفی برای اخلاق در بازاریابی وجود دارد، یکی فلسفه سیاسی و دیگری متمرکز بر معامله .

در حالی که یک مکتب فکری می گوید که تمام تلاش های بازاریابی باید بر حداکثر کردن ارزش سهامداران متمرکز شود و این تنها اخلاق بازاریابی است. دیگری معتقد است که بازاریابی و بازار به یک اندازه در قبال مصرف کنندگان، سایر سهامداران و سهامداران مسئول است. تاکتیک هدف‌گذاری بخش‌های هدف، ایجاد نیازهایی که تاکنون وجود نداشته، شفاف‌سازی منشأ خطرات کارگری و زیست‌محیطی، شفافیت در استفاده از منبع و مواد تشکیل دهنده، برچسب‌گذاری مناسب، ذکر خطرات بهداشتی مرتبط، تبلیغات فقهی و عدم وعده‌های دروغین. در محدوده اخلاق بازاریابی قرار می گیرند.

بازاریابی و تبلیغات زیادی برای کالاها و خدماتی انجام شد که تا دیروز نیازی نبود و صرفاً تجملاتی بود. امروزه تلفن های همراه به یک نیاز و نماد وضعیت تبدیل شده اند! اینها موضوعاتی هستند که امروزه در اخلاق بازاریابی مورد بحث قرار گرفته اند. اخلاق بازاریابی تنها با توجه به اینکه در اواخر دهه 1990 به وجود آمد، در مرحله جوانه زدن خود است.

مانند سایر رشته های اخلاقی، اخلاق بازاریابی نیز از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. منظر فضیلت، مصلحت و دیدگاه های دیگر وجود دارد. اما مانند سایر اصول اخلاقی، تصمیم گیری در مورد آژانس مسئول عمل اخلاقی نیز مشکل است. از آنجایی که هیچ آژانسی وجود ندارد که مسئول اخلاق باشد، این به یک فرد یا هر آژانس بازاریابی استقلال می دهد تا به تنهایی عمل کند و اخلاقی باشد!

اخلاق بازاریابی بر خلاف سایر اصول اخلاقی تجاری تنها به حوزه بازاریابی محدود نمی شود. در بسیاری از جنبه های زندگی ما و به ویژه در ایجاد ادراکات در ذهن افراد و ایجاد هویت، طبقات و بخش هایی در جامعه تأثیر می گذارد. کانال‌های ارتباطی بصری که برای بازاریابی استفاده می‌شوند گاهی منجر به بسته شدن دانش، نظرات، ایده‌ها و باورها می‌شوند. در ذهن افراد تعصب ایجاد می کند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × یک =