برنامه ریزی نیروی انسانی که به آن برنامه ریزی منابع انسانی نیز گفته می شود شامل قرار دادن تعداد مناسب افراد، نوع افراد مناسب در مکان مناسب، زمان مناسب، انجام کارهای مناسبی است که برای دستیابی به اهداف سازمان مناسب هستند. برنامه ریزی منابع انسانی جایگاه مهمی در عرصه صنعتی شدن دارد. برنامه ریزی منابع انسانی باید یک رویکرد سیستمی باشد و در یک رویه مشخص انجام شود. روند کار به صورت زیر است:

  1. تجزیه و تحلیل موجودی نیروی انسانی فعلی
  2. پیش بینی نیروی انسانی آینده
  3. تدوین برنامه های اشتغال
  4. طراحی برنامه های آموزشی

 

مراحل برنامه ریزی نیروی انسانی

  1. تجزیه و تحلیل موجودی نیروی انسانی فعلی – قبل از اینکه یک مدیر نیروی انسانی آینده را پیش بینی کند، وضعیت نیروی انسانی فعلی باید تجزیه و تحلیل شود. برای این امر موارد زیر باید مورد توجه قرار گیرد –
    • نوع سازمان
    • تعداد بخش ها
    • تعداد و تعداد این بخش ها
    • کارکنان این واحدهای کاری

    هنگامی که این عوامل توسط یک مدیر ثبت شد، او به پیش بینی آینده می رود.

برنامه ریزی نیروی انسانی
  1. انجام پیش‌بینی‌های نیروی انسانی در آینده : پس از مشخص شدن عوامل مؤثر بر پیش‌بینی نیروی انسانی آینده، می‌توان برای نیازهای نیروی انسانی آینده در چندین واحد کاری برنامه‌ریزی کرد.تکنیک‌های پیش‌بینی نیروی انسانی که معمولاً توسط سازمان‌ها استفاده می‌شود به شرح زیر است:
    1. پیش بینی های متخصص: این شامل تصمیم گیری های غیررسمی، نظرسنجی های رسمی کارشناسان و تکنیک دلفی است.
    2. تحلیل روند: نیازهای نیروی انسانی را می توان از طریق برون یابی (پیش بینی روندهای گذشته)، نمایه سازی (با استفاده از سال پایه به عنوان مبنا) و تجزیه و تحلیل آماری (معیار گرایش مرکزی) پیش بینی کرد.
    3. تجزیه و تحلیل بار کاری: به ماهیت بار کاری در یک بخش، یک شعبه یا یک بخش بستگی دارد.
    4. تجزیه و تحلیل نیروی کار: هر زمان که تولید و دوره زمانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد، باید برای به دست آوردن خالص نیاز نیروی انسانی هزینه های لازم در نظر گرفته شود.
    5. روش‌های دیگر: چندین مدل ریاضی با کمک رایانه برای پیش‌بینی نیازهای نیروی انسانی مانند تحلیل بودجه و برنامه‌ریزی، رگرسیون، تحلیل سرمایه‌گذاری جدید استفاده می‌شود.

     

  2. توسعه برنامه‌های اشتغال – زمانی که موجودی فعلی با پیش‌بینی‌های آتی مقایسه شد، برنامه‌های اشتغال را می‌توان بر اساس آن چارچوب‌بندی و توسعه داد که شامل استخدام، روش‌های انتخاب و طرح‌های جایابی خواهد بود. 

     

  3. برنامه های آموزشی طراحی- این برنامه ها بر اساس میزان تنوع، طرح های توسعه، برنامه های توسعه و غیره است. برنامه های آموزشی به میزان پیشرفت در فناوری و پیشرفتی که در حال وقوع است بستگی دارد. همچنین برای بهبود مهارت ها، قابلیت ها، دانش کارگران انجام می شود.

اهمیت برنامه ریزی نیروی انسانی

 

 

  1. کلید کارکردهای مدیریتی- چهار کارکرد مدیریتی یعنی برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل بر اساس نیروی انسانی است. نیروی انسانی در اجرای تمامی این فعالیت های مدیریتی کمک می کند. بنابراین، نیروی انسانی به یک کلید برای تمام وظایف مدیریت تبدیل می شود. 

     

  2. استفاده کارآمد- مدیریت کارآمد پرسنل به یک کارکرد مهم در دنیای صنعتی شدن امروز تبدیل شده است. راه اندازی شرکت های مقیاس بزرگ مستلزم مدیریت نیروی انسانی در مقیاس بزرگ است. می توان آن را به طور موثر از طریق عملکرد کارکنان انجام داد. 

     

  3. انگیزه- کارکرد کارکنان نه تنها شامل قرار دادن مردان مناسب در شغل مناسب است، بلکه شامل برنامه های انگیزشی است، به عنوان مثال، برنامه های تشویقی برای مشارکت بیشتر و استخدام کارکنان در یک دغدغه. بنابراین، انواع طرح های تشویقی به بخشی جدایی ناپذیر از عملکرد کارکنان تبدیل می شود. 

     

  4. روابط انسانی بهتر- در صورتی که روابط انسانی توسعه یابد و قوی باشد، نگرانی می تواند خود را تثبیت کند. روابط انسانی از طریق کنترل مؤثر، ارتباطات روشن، نظارت مؤثر و رهبری در یک نگرانی قوی می شود. عملکرد کارکنان همچنین مراقب آموزش و توسعه نیروی کار است که منجر به همکاری و روابط انسانی بهتر می شود. 

     

  5. بهره وری بالاتر : سطح بهره وری زمانی افزایش می یابد که از منابع به بهترین شکل ممکن استفاده شود. بهره وری بالاتر نتیجه حداقل اتلاف وقت، پول، تلاش و انرژی است. این امر از طریق نیروی انسانی و فعالیت های مرتبط با آن امکان پذیر است (ارزیابی عملکرد، آموزش و توسعه، پاداش)

نیاز به برنامه ریزی نیروی انسانی

برنامه ریزی نیروی انسانی یک فرآیند دو مرحله ای است زیرا برنامه ریزی نیروی انسانی نه تنها نیروی انسانی موجود را تحلیل می کند بلکه پیش بینی نیروی انسانی را نیز انجام می دهد و در نتیجه برنامه های اشتغال را ترسیم می کند. برنامه ریزی نیروی انسانی به روش زیر برای شرکت سودمند است:

  1. کمبودها و مازاد را می توان شناسایی کرد تا در هر جا که لازم باشد اقدام سریع انجام شود.
  2. تمامی برنامه های جذب و گزینش بر اساس برنامه ریزی نیروی انسانی است.
  3. همچنین به کاهش هزینه نیروی کار کمک می کند زیرا کارکنان مازاد را می توان شناسایی کرد و در نتیجه از اضافه کاری جلوگیری کرد.
  4. همچنین به شناسایی استعدادهای موجود در یک نگرانی کمک می کند و بر این اساس می توان برنامه های آموزشی را برای شکوفا شدن آن استعدادها اجرا کرد.
  5. به رشد و تنوع کسب و کار کمک می کند. از طریق برنامه ریزی نیروی انسانی می توان منابع انسانی را به راحتی در دسترس قرار داد و از آنها به بهترین نحو استفاده کرد.
  6. این به سازمان کمک می کند تا اهمیت مدیریت نیروی انسانی را درک کند که در نهایت به پایداری یک نگرانی کمک می کند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × یک =