مدل تغییر اسکات و جافه

این مدل تغییر یکی از مدل‌های منحصربه‌فرد تغییر است که توسط سینتیا اسکات و دنیس جاف در مقاله‌شان «بقا و رشد در زمان‌های تغییر» ارائه شده است. این مدل الهام خود را از کار الیزابت کوبلر راس گرفته است، که در آن او از طریق تحقیقات خود راه هایی را که مردم از طریق آن با تراژدی ها، غم و اندوه کنار آمدند برجسته کرد و بر اساس تحقیقات خود پنج مرحله غم و اندوه را شناسایی کرد: خشم، انکار، افسردگی. ، چانه زنی و قبولی . به روشی مشابه، اسکات و جاف کل فرآیند روانشناختی و نحوه واکنش افراد به تغییر را توصیف کردند.

نکات مهم این مدل در زیر آورده شده است:

 

  • تغییر در یک دوره زمانی رخ می دهد که در محور افقی از چپ به راست نشان داده شده است. سمت چپ محور افقی بر گذشته تمرکز دارد در حالی که سمت راست بر آینده تمرکز دارد. 

     

  • محور عمودی بر آگاهی عمومی تمرکز دارد و نشان می‌دهد که با گذشت زمان اولویت‌های ما از تمرکز بیشتر بر محیط خارجی به درون‌نگرتر شدن و سپس اهمیت دادن دوباره به محیط خارجی تغییر می‌کند. 

     

  • منحنی U شکل نشان می دهد که چگونه یک فرد فرآیندهای روانی را طی یک تغییر طی می کند. منحنی U شکل حتی نشان دهنده تأثیر تغییر بر افراد از نظر افزایش ناتوانی ها یا توانمندسازی مجدد است. ربع سمت چپ منحنی نشان دهنده افزایش ناتوانی و ربع سمت راست منحنی نشان دهنده توانمندسازی مجدد است. 

همانطور که اسکات و جافه می گویند، همه ما از 4 مرحله تغییر عبور می کنیم:

مدل تغییر اسکات و جافه
 

  1. انکار: این مرحله ای است که احساس تغییر به راحتی در آن فرو نمی رود و به طور کامل تغییر را نادیده می گیریم انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است. 

     

  2. مقاومت: در این مرحله متوجه می‌شویم که تغییر صورت گرفته است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت، اما در برابر مقبولیت مقاومت می‌شود. مقاومت معمولاً از طریق خیزش‌های عاطفی به شکل خشم، ناامیدی، اضطراب، ترس از ناشناخته‌ها نشان داده می‌شود و گاهی اوقات با مخالفت شدید با تغییر آن را بیان می‌کند. در این مرحله است که سازمان به دلیل این مقاومت شاهد کاهش بهره وری و همچنین ثبات کلی در محیط کسب و کار است. 

     

  3. کاوش: این مرحله ای از کاوش است که در طی آن سازمان سازوکارهای مقابله ای یا انطباقی خود را برای مقابله با مقاومت ایجاد می کند، با توانمندسازی افراد و تشویق آنها به آزمایش فرآیندهای جدید یا آزمایش تدریجی چیزها، بر اولویت ها/اهداف آینده نگر تمرکز می کند. این مرحله بسیار حساس و آزمایشی است زیرا ممکن است برای هر گام اشتباهی مردم بار دیگر به مرحله مقاومت تغییر برگردند. 

     

  4. تعهد: مرحله ای است که در طی آن افراد مجدداً توانمند می شوند و روش ها یا فرآیندهای جدید را می پذیرند. بسیار مهم است که تعهد نسبت به تغییر را بتوان با حمایت از آن با شناخت های مناسب و تعریف واضح نقش ها و مسئولیت های کارکنان ایجاد کرد. 

مدل تغییر که توسط اسکات و جاف ارائه شده است به عنوان یک مدل پیش بینی کننده در نظر گرفته می شود که از واقعیت بسیار دور است. اما این مدل می تواند به عنوان یک چارچوب حیاتی برای درک فرآیند تغییر در نظر گرفته شود و بینش های مهمی در مورد اینکه چگونه می توان با به حداقل رساندن مقاومت، تغییر را با موفقیت مدیریت کرد، ارائه می دهد.

بدون نظر

پاسخ دهید