معرفی
مشکل اصلی در حوزه مدیریت استراتژیک پاسخ به این سوال است که چگونه شرکت ها مزیت رقابتی را به دست می آورند و حفظ می کنند . پدیده جهانی شدن منجر به نبردهای رقابتی بر مبنای فراملی شده است، به ویژه در صنایع با فناوری پیشرفته مانند خدمات سیستم های اطلاعاتی و نرم افزار. این اشکال جهانی شده رقابت، ضرورت مفهومی دقیق را برای درک چگونگی دستیابی به مزیت رقابتی ایجاد کرده است.
مزیت رقابتی
سازمانهای چند ملیتی مانند مایکروسافت، اوراکل و آیبیام استراتژی مبتنی بر منابع برای ایجاد داراییهای مفید فناوری را دنبال میکنند که معمولاً با نگرش قاطعانه از طریق مالکیت معنوی محافظت میشود. با این وجود، به طور منظم این استراتژی برای حفظ یک مزیت رقابتی مهم کافی نیست. شرکتهای موفق در بازار جهانی اغلب آنهایی هستند که میتوانند آگاهی مناسب و واکنش مثبت نسبت به محیط کسبوکار در حال تغییر از خود نشان دهند.
سرعت و سازگاری در محصولات نوآورانه، همراه با پتانسیل مدیریت برای گرد هم آوردن و سازماندهی مجدد شایستگی های داخلی و خارجی، ویژگی هایی است که در شرکت های موفق دیده می شود. بنابراین، بدون شوک صنعت، مشاهده شده است که شرکت هایی که حجم عظیمی از دارایی های فناوری گران قیمت را جمع آوری کرده اند، هنوز فاقد قابلیت های عملکردی برای بهره برداری از آنها هستند.
این امکان وجود دارد که مزیت رقابتی یک شرکت در طی یک دوره زمانی کاهش یابد. عوامل مختلفی می تواند منجر به چنین فرسایشی مزیت رقابتی شود. دو علت اصلی به شرح زیر است:
- تکرارپذیری که ناشی از گسترش داخلی سازمان است
- تقلیدپذیری که در اثر تکرار از رقبا ایجاد می شود
در اینجا اهمیت قابلیت های پویا نهفته است. استراتژیست ها قابلیت های پویا را کلید مزیت رقابتی می دانند .
قابلیت های پویا
توانایی دستیابی به اشکال جدید مزیت رقابتی به عنوان قابلیت های پویا شناخته می شود. دو اصطلاح پویا و قابلیت به خودی خود مستلزم درک عمیق در حین مطالعه مزیت رقابتی است.
توانایی نوسازی شایستگی ها به گونه ای که مطابقت با محیط متحول کسب و کار را انجام دهد، پویا نامیده می شود.
ویژگی های اصلی پویا بودن عبارتند از:
- نیاز به نوآوری قطعی در پاسخ به شرایطی مانند زمان مناسب برای ورود به بازار است.
- زمان در چنین موردی حیاتی است.
- علاوه بر این، هنگامی که تغییرات سریع در زمینه فناوری وجود دارد و زمانی که مشخص کردن ماهیت رقابت و بازار آینده دشوار است، ماهیت پویا برای مزیت رقابتی پایدار حیاتی می شود.
کارکرد مهم مدیریت استراتژیک در اصلاح، ترکیب و بازسازی مهارتها، منابع و شایستگیهای عملکردی درونی و بیرونی سازمانی برای مطابقت با ضرورت یک محیط متحول، به اصطلاح قابلیتها مربوط میشود.
بنابراین قابلیت های پویا به محیطی که به سرعت در حال تغییر است می پردازد. آنها ظرفیت سازمان را برای دستیابی به اشکال جدید و نوآورانه مزیت رقابتی پیشنهاد می کنند.
بدون نظر