عوامل موفقیت در تیم سازی
عوامل موفقیت برای تیم ها
عوامل زیادی وجود دارد که موفقیت یا شکست یک تیم را تضمین می کند. در این میان سه عامل مهم عبارتند از:
- ماهیت رهبری تیم همراه با چشم انداز مشترک و احساس هدف
- ماهیت مشارکتی تیم؛ و
- روشی که در آن اعضای تیم تا حدی توانمند می شوند که فعالانه در موفقیت تیم مشارکت داشته باشند.
پاراگراف های بعدی هر یک از این عوامل را با جزئیات بررسی می کنند.
اگر عامل اول یعنی رهبری تیم و دیدگاه مشترکی که رهبر بیان می کند را در نظر بگیریم، بدیهی است که یک تیم به خوبی رهبرش و یک رهبر به خوبی تیم است. از این رو، این فرآیند همزیستی دو طرفه میزان موفقیت تیم را تعیین می کند. ما نمی توانیم بدون تیم های خوب رهبران خوب داشته باشیم و بدون رهبران خوب نمی توانیم تیم های خوب داشته باشیم. از این رو، آنها دست به دست هم می دهند و توانایی رهبر برای باور تیمش به دیدگاه مشترک تیم، موفقیت تیم را تعیین می کند.
عامل بعدی که به موفقیت تیم کمک می کند، ماهیت مشارکتی کار است که تیم از آن استقبال می کند. اغلب، مردم همکاری را با رقابت اشتباه می گیرند. در حالی که اولی منجر به یک موقعیت برد-برد برای تیم می شود، دومی منجر به یک موقعیت برد- باخت می شود که برای موفقیت کلی تیم مضر است. ما نمی توانیم تیم هایی داشته باشیم که اعضای آن برای اهداف فردی به قیمت اهداف تیم کار کنند. از این رو، تیمهای موفق استراتژیهایی را اتخاذ میکنند که در آن هر یک از اعضای تیم «به موقعیت مناسب برمیخیزد» و اهداف تیم را مقدم بر اهداف فردی خود قرار میدهد.
سومین عاملی که به موفقیت تیم کمک می کند، روشی است که در آن تک تک اعضای تیم قدرت می گیرند تا تغییرات را توصیه کنند و به گونه ای عمل کنند که عملکرد تیم را افزایش دهد. تیم های موفق تیم هایی هستند که در آنها تک تک اعضا می توانند به طور مستقل و بدون مجوز برای هر تغییر عمل کنند و بر اساس آن تصمیم بگیرند . از این رو، یک رهبر خوب و یک سازمان مؤثر تضمین می کند که «چکمه های روی زمین» به اندازه کافی قدرت دارند که به عنوان نمایندگان تیم یا سازمان عمل کنند.
عوامل ایجاد روابط متشنج
کیفیت تعامل بین اعضای تیم مهمترین جنبه روابط بین اعضای تیم است و از این رو بر عملکرد تیم تأثیر می گذارد. هر گونه روابط تیره بین اعضای تیم تأثیر نامطلوبی بر نحوه عملکرد تیم به عنوان یک واحد دارد. از جمله عواملی که روابط درون یک تیم را تیره میکند، سه مورد از آنها عبارتند از شیوع درگیریهای شخصیتی، نگرش غیرهمکاری در بین اعضای تیم و بازیهای تکرویی که اعضای تیم با یکدیگر انجام میدهند. پاراگراف های بعدی هر یک از این عوامل را با جزئیات بررسی می کنند.
اولین عامل، یعنی تضادهای شخصیتی مهم است، زیرا این امر می تواند تأثیر مخربی بر روابط بین اعضای تیم داشته باشد. یک یا چند نفر از اعضای تیم ممکن است احساس کنند که سایر اعضا و آنها به دلیل تضاد ارزشها، اولویتها یا سبک کار بین آنها با یکدیگر کنار نمیآیند. بنابراین، این منجر به تیره شدن روابط بین اعضای تیم می شود و در نتیجه تعامل بین آنها را تیره می کند. اگرچه روابط بین اعضای تیم ذکر شده است، اما ممکن است به دلیل این عامل، مدیر و تیم با هم کنار بیایند.
عامل دیگری که می تواند روابط بین اعضای تیم را تیره کند، نگرش غیرهمکاری برخی از اعضای تیم با بقیه اعضای تیم است. از آنجایی که از جنبه های مشارکتی تیم به عنوان یکی از عوامل کلیدی موفقیت یاد کرده ایم، در صورتی که برخی از اعضا همکاری نداشته باشند، منجر به تنزل عملکرد کلی تیم می شود.
سومین عاملی که روابط درون یک تیم را تیره میکند، بازیهای تکنفرهای است که برخی از اعضای تیم با دیگران انجام میدهند. مواردی وجود دارد که مدیر به طور آشکار و پنهان چنین رفتاری را تشویق می کند. از این رو، سازمان و مدیر (بر حسب مورد) باید مراقب چنین استراتژیهایی باشند و اطمینان حاصل کنند که آنها «جوش نمییابند».
مهم ترین عامل موفقیت
مهمترین عامل موفقیت برای یک تیم، نحوه ارتباط اعضای تیم با یکدیگر و مدیر و بالعکس است. این شیمی بین اعضای تیم و مدیر و درون تیم تا حد زیادی تعیین کننده موفقیت یا شکست تیم است. هنگامی که عناصر اعتماد، صداقت و تعهد در تیم ایجاد شد و مدیر یا رهبر به طور مؤثر به همه اعضای تیم ارتباط برقرار کرد، تیم در راه تبدیل شدن به یک تیم با عملکرد بالا است. نکته اصلی در اینجا این است که رابطه همزیستی بین اعضای تیم که در آن هر یک از سایر اعضای تیم می دهند و می گیرند، مهم ترین جنبه ای است که موفقیت تیم را تعیین می کند.
نتیجه
این مقاله بر روی عواملی که یک تیم را موفق میکند و عواملی که منجر به تیرگی روابط میشود، تمرکز کرده است. ماهیت یک تیم روشی است که در آن تیم به صورت هماهنگ و پشت سر هم عمل می کند و به جای اجرای انفرادی به عنوان یک کر می خواند. هنگامی که تیم به نقطه ای تکامل می یابد که کل تیم به عنوان یک تیم عمل می کند، آنگاه می توان گفت که تیم در تحقق اهداف خود موفق است.
بدون نظر